„Усещане за лято” изпълни варненската галерия „Папийон”

Картина на Веселин Ненков. Снимка: Галерия „Папийон“
Картина на Веселин Ненков. Снимка: Галерия „Папийон“
ВАРНА. Красотата влезе в галерия „Папийон“ (Le Papillon) с цветовете на лятото, песента на птиците и хубостта на българките, които показва художника Веселин Ненков в изложбата си „Усещане за лято”. Експозицията беше открита снощи в познатото на ценителите варненско арт пространство на ул. „Драгоман” 12.

Изкуството на талантливия художник, като че отваря врати към Райските градини и всеки посветен в неговото творчество, попада под въздействието на хармонията от цветове, която омайва като вълшебна музика – истинска симфония от багри, която обгръща сетивата, казват от варненската галерия. Тази висока оценка дават през годините и неговите многобройни почитатели и ценители на изкуството му от целия свят, сред които има и редица представители на дипломатическите мисии у нас, решили да отнесат скъп спомен от България, съхранен именно в неговите картини.

Живописният стил на Веселин Ненков е разпознаваем, най-вече със своята изтънчена ефирност – картините му са изпълнени скрити символи, породени от енигматичността на древните митове и етнографската поетичност, те носят искрена чувственост и неподправено усещане за емоционална споделеност. В творбите си живописецът достига до пределите на чистата хармония, в която границите между духът и материята изчезват сякаш обгърнати от утринна мъгла…
Веселин Ненков завършва Художествена гимназия през 1973 г., а през
1981 г. и специалност „Стенопис” в Националната художествена академия. Живее и работи в гр. София.
Повече от 30 години, роденият през 1954 г. художник, впечатлява с картините си българската и чуждестранна публика – негови творби са част от колекции в България, Европа, Япония, Русия, Индия, САЩ, Египет, Аржентина, Венецуела и Бразилия, като в някои държави, творбите вече му са повече 100.

Самостоятелни изложби:
1989 – Галерия E.O.S. Париж , Франция;
1990 – Изложбена зала в кмеството на Карлсруе, Гемрания;
1993-1998 – Изложби в хотел „Шератон”, София;
2010 – Изложба в ” Гранд-хотел София” с галерия „Минерва”.