Българин е сред звездите на ImPulsTanz във Виена

Част от спектакъла на Иво Димчев. Снимка: (c) Мариан Иванов
Част от спектакъла на Иво Димчев. Снимка: (c) Мариан Иванов
ВИЕНА. Българският танцьор Иво Димчев е сред звездите на 28-ия международен фестивал „ИмПулсТанц” (ImPulsTanz), който ще бъде открит утре и ще продължи до 14 август 2011 г. в Квартала на музеите (MuseumsQuartier; MQ) в австрийската столица, съобщиха от българския офис на ComPRess.

Иво Димчев е актьор, танцьор, пърформър, физически артист, който е ангажиран със съвременните форми на танца и като хореограф, и като изпълнител. Представленията му са в граничните пространства между театъра, пърформанса, съвременния танц и физическата инсталация. На международния фестивал за съвременно танцово изкуство „ИмПулсТанц” във Виена ще се състои световната премиера на най-новото шоу на Иво Димчев, вдъхновено от австрийския художник Франц Вест (Franz West), носител на почетния „Златен лъв” за цялостно творчество на тазгодишното Биенале във Венеция. На 6 август ще видим и неговото трио We.art.dog.come, а на сцената танцьорът ще се появи с двама танцьори и с най-добрия приятел на човека кучето.

Шоуто на jhoom на Теренси Луис. Снимка: (c) Terence Lewis
Шоуто на jhoom на Теренси Луис. Снимка: (c) Terence Lewis
На 15 юли в Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн” (Haus Wittgenstein, (1030 Wien, Parkgasse 18) се открива изложбата на Иво Димчев „Ангели”, в която той ще покаже нови, непознати досега, страни на таланта си. До 5 септември публиката ще има възможността да види многобройни рисунки, обекти и фотографии на автора.

Тазгодишното издание на фестивала ще премине под знака на Боливуд (Bollywood). На 13 юли, в 21.15 ч., когато тъмнината се спусне над Виена, централният двор на MuseumsQuartier ще се потопи в атмосферата на най-голямата филмова индустрия в света – Боливуд. Индийската телевизионна звезда Теренси Луис ще покаже в шоуто си jhoom, продукция на Terence Lewis Contemporary Dance Company, което е най-откровения кич в съвременното денс изкуство. На хинди jhoom означава „движа се в еуфория” и именно в стил Bollywood Луис доказва, че танцувайки, човек показва по най-изразителен начин, че живее.