Празник на изкуствата в Дом „Витгенщайн” за Рождество

Сградата на БКИ „Дом Витгенщайн” във Виена. Снимка: © artnovini.com
Сградата на БКИ „Дом Витгенщайн” във Виена. Снимка: © artnovini.com
ВИЕНА. През декември, Българският културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) в австрийската столица, предлага на своите гости, изключително богата и разнообразна програма от събития. Само няколко дни след финалните спектакли от третото издание на фестивала „Философия на сцената” (Philosophy on Stage #3), в салоните на „Паркгасе” 18 (1030 Wien, Parkgasse 18), ценителите на българската култура и изкуство ще имат възможността да видят няколко изложби, концерти, премиери на книги и една театрална постановка…

Утре, 1 декември, от 18.00 ч., в Залата за конференции на културния институт ще бъде представена книгата „Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване”, том 1. Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина, Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” и на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, а нейни съставители са Снежана Йовева-Димитрова, Ана Кочева и Владимир Пенчев. Приветствие към авторите на изследването ще поднесе г-жа Елена Шекерлетова – пълномощен министър, временно управляваща посолството на Република България в Република Австрия.

Сборникът е първата част на двутомно издание, посветено на изследванията на българската общност в Република Австрия. В продължение на няколко години екип от учени на БАН, с активната подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина, посолството ни в Австрия и БКИ „Дом Витгенщайн”, Балканската комисия при Австрийската академия на науките, и със съдействието на различни организации на общността в страната, като Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”, извърши многобройни теренни проучвания, насочени към историята и битието на българите, живеещи на австрийска територия. Тези изследвания бяха обобщени в рамките на международна научна конференция, проведена в БКИ във Виена през есента на 2009 г. Форумът предизвика жив интерес сред българската общност в Австрия, на която беше и посветена, а част от докладите на тази конференция са в основата на настоящото издание, представящо различни исторически, лингвистични и етноложки прочети на съдбата на „австрийските” българи в миналото и днес. Съорганизатор на премиерата е посолството ни в Австрия.

След представянето на научния труд, от 19.00 ч., г-жа Елена Шекерлетова и директорът на БКИ Борислав Петранов ще открият изложбите „Линия, форма, цвят” и „Иконописци от Пловдив”.

Линия, форма, цвят… Тези изразни средства са присъщи за изобразителното изкуство като цяло и основни за най-популярните класически категории, казват организаторите на експозицията. Линията е видимото начало на всеки арт проект, но е основно, нерядко почти единственото изразно средство на Графиката. Формата премества линията от двуизмерната плоскост в триизмерното пространство, за да се роди Скулптурата. Цветът е начинът, по който възприемаме линиите от светлина – органично и емоционално – това вече е Живопис. Тайните на съвместното съществуване и взаимно проникване на линията, формата и цвета, естетическите послания към ценителите и духовното общуване между артиста и неговия зрител – това е мисията на този проект, който в навечерието на светлите коледни празници представя пред виенската публика 15 пловдивски художници: Атанас Хранов, Димитър Чонов, Димитър Стоицев, Ицко Мазнев, Янко Ненов, Лили Кючюкова, Милена Бочукова, Моника Роменска, Нели Ценова, Нина Златева, Ралица Стайкова, Румен Нечев, Станимир Видев, Валери Ценов и Вихра Григорова.

Експозицията „Иконописци от Пловдив”, която също е посветена на Рождество Христово, е съставена от творби на Зина Жекова, Илия Йончев, Илияна Манукова, Кирил Иванов и Михаела Данаилова. Публиката ще види авторски копия на някои от най-забележителните български икони, рисувани от XVXVI в. до края на XVIII-XIX в., когато българското Възраждане дава нови посоки в развитието на иконописното изкуство. Изпълнени с висок професионализъм, изработени по класически технологии и следващи православния канон, иконите в тази изложба са дело на млади хора, които съхраняват традициите и духът им за поколенията…

И двете изложби, чиито съорганизатор е „Сарвета” ЕООД – Пловдив, ще продължат до 15 януари 2012 г.

На празника на Свети Николай Чудотворец – 6 декември в Зала №1 на галерия „Партер” ще се проведе лекция на тема „Българо-иранското културно взаимодействие през вековете от поредицата „Произход и духовни корени на българите” на културно-просветно дружество „Кирил и Методий” – Виена. Лектор ще бъде доц. д-р Иво Панов, ръководител на катедра „Класически Изток” в СУ „Климент Охридски”.

Камерен ансамбъл Musica Vitrioli. Снимка: © musica-vitrioli.com
Камерен ансамбъл Musica Vitrioli. Снимка: © musica-vitrioli.com
Доцент Иво Панов е роден през 1958 г. в София. През 1978 г. записва „Персийска филология” в Кабулския държавен университет в Афганистан, където учи до 1980 г. След това – до 1984 г. – продължава следването си в Азербайджанския държавен университет, специалност „Източни езици и култури”. От 1985 г. е хоноруван асистент по персийски език, а от 1990 г. е редовен асистент по „Персийска литература и култура” в Софийския университет. През 2001 г. получава докторска степен, а четири години по-късно става доцент. Ръководител е на специалност „Иранистика” в СУ от създаването й през 1993 г. до днес. От 2007 г. ръководи катедра „Класически Изток”. Доц. Панов е участник в Първата (август-септември 2008 г.) и във Втората (юни-юли 2010) национални интердисциплинарни пилотни научни експедиции „Българи-прародина”, проведени под патронажа на СУ и на БАН. Има над 40 научни публикации.

В неделя, 11 декември, от 19.00 ч., почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на „Коледен концерт. Пасторали.”, в който ще участват проф. Йозеф Щолц (Prof. Josef Stolz) – чембало, д-р Волфганг Оберкоглер (DDr. Wolfgang Oberkogler) – цигулка и проф. Гюнтер Томасбергер (Prof. Günter Thomasberger) – виолончело, както и техни гости. Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и на Камерен ансамбъл Musica Vitrioli, който е съорганизатор на събитието. В програмата ще бъдат изпълнени музикални произведения от Арканджело Корели (Arcangelo Corelli; 1653-1713), Йохан Себастиан Бах (Johann Sebastian Bach; 1685-1750) и Бенедето Марчело (Benedetto Marcello; 1686-1739).

Актьорът Николай Урумов в моноспектакъла „Лалугер”. Снимка: © haus-wittgenstein.at
Актьорът Николай Урумов в моноспектакъла „Лалугер”. Снимка: © haus-wittgenstein.at
Два дни по-късно, на 13 декември, също от 19.00 ч., в театралната зала на „Дом Витгенщайн” ще гостуват Драматичен театър „Йордан Йовков”- Добрич и театър „Българска армия” със спектакъла „Лалугер” от Александър Урумов – моноспектакъл на актьора Николай Урумов. Постановката е на режисьора Юрий Дачев, а сценографията и костюмите на Виолета Радкова.

„Лалугер” е смешно сбогуване с едно отиващо си време, с едно забравено пространство, в което все още живеят хора, казват от екипа, осъществил постановката. Главният герой Дянко Лалугера живее именно в такъв далечен край на България – напълно невидим, погледнато от София. Но нека никой не го подценява – макар и рядко, той идва в столицата. Този път е дошъл тук по специално поръчение на брат си, за да донесе готовите документи за различни европроекти. Големият проблем, обаче, е един защитен вид лалугер, който се е заселил точно във фамилната им земя и пречи да се одобри проекта. Ето защо Дянко е на гарата и чака брат си, който е „голям човек и работи в министерството”. Ето защо Дянко ще стои на гарата, ревниво скътал документите и армаганите от село. И ще разкаже едни много важни неща – като, например, истината за лалугера и огромната му разлика с къртицата. Ще сподели страховете си от един опасен вид забрава – за онези хора, дето са дошли по София и са забравили кои са и от къде са…

В Залата за конференции на културния институт, на 15 декември (четвъртък), ще бъде експонирана изложбата „Трета Еко-приключенска лятна фотоакадемия, която ще бъде открита в 18.00 ч. Изложбата ще представи творби на участниците в академията, която се проведе през юли в с. Камен бряг. Форумът и палатковия еколагер бяха организирани от фотографа Юри Чарийски и сдружение „Еко Норд”, с помощта на Община Каварна. По време на курса, фотографите се запознаха, както с различните техники на снимане, така и с прекрасната природата на северното ни Черноморие. На откриването ще присъстват участниците в пленера, представители на общината и кметицата на с. Камен бряг. Изложбата ще продължи до 23 декември.

Същият ден, но от 19.00 ч., в галерия „Партер” ще се състои Камерен концерт по повод 100-годишнината от рождението на Парашкев Хаджиев, в който ще участват великолепните български музиканти проф. Жени Захариева (пиано) и проф. Ангел Станков (цигулка).

Проф. Жени Захариева е позната на меломаните с успешната си концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка, с участието си в различни камерни формации и като солист на престижните Residentie Orkest (Хага, Холандия), Amsterdams Philharmonisch Orkest, Liège Philharmonic Orchestra (Лиеж, Белгия), Русский филармонический оркестр (Москва), Philharmonic Orchestra Singapore (Сингапур), Софийска филхармония и др.

Проф. Жени Захариева в музикална академия в Сан Даниеле, Италия. Снимка: © Личен архив
Проф. Жени Захариева в музикална академия в Сан Даниеле, Италия. Снимка: © Личен архив
Изтъкнатата пианистка е работила с чуждестранни диригенти като Томас Зандерлинг, Кристиан Бадеа, Лев Маркиз, Шарл Де Волф, Вероника Дударова и др., както и с почти всички техни български колеги.

Музикантката е участвала в Гранд пиано фестивал в Амстердам, Сюли сюр Лоар – Франция, Аркади мюзик фестивал – САЩ, „Охридско лято” – Македония, Летен музикален фестивал – Москва, „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, Фестивал на камерната музика – Пловдив и др.

Преди време проф. Захариева организира европейската премиера на концерта „Америките” на американския композитор Лало Шифрин (Lalo Schifrin), с участието на симфоничния оркестър на БНР, дирижиран от автора. Концертът беше посветен на 500-годишнината от откриването на Америка.

Пианистката изнася първия рецитал на специалния син концертен роял, модел Rapsody на Steinway, създаден по случай 100-годишнината от рождението на Джордж Гершуин (George Gershwin; 1898-1937). Жени Захариева е записвала за EMS – Брюксел, AVM Classics – Лондон, Veton – Ротердам, Gema – Берлин, Heritage Society – САЩ и Балкантон.

През последните пет години гастролира в Япония, Франция, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ. Имала е майсторски класове по пиано в Москва, Париж, Токио, Йокохама, Лятна музикална академия в Сан Даниеле (Италия), Атина и т.н.

Проф. Ангел Станков е завършил Националната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Ричи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно и при проф. Ифра Нийман.

За него казват, че е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време и като диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света. Професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров” от 1996 г.

Големият български музикант е член и председател на жури на международните конкурси Helexpo, Общогръцкия конкурс за цигулари, „Мария Юдина” в Санкт Петербург, „Клостер Шонтал” (Германия), „Родолфо Липидер” (Гориция, Италия), „Карл Флеш” (Унгария), „Панчо Владигеров”и „Недялка Симеонова”… В три поредни години води майсторски класове в Международната лятна академия в австрийския курорт Семеринг, в Лас Вегас, във Ваймар и в турските градове Асор и Одрин. През 2009 г. на проф. Станков беше присъден „Орден на Британската империя” (The Most Excellent Order of the British Empire).

От БКИ Дом Витгенщайн” уточняват, че са възможни промени в програмата. За повече информация, можете да посетите сайта на културния институт www.haus-wittgenstein.at.