Третяковската галерия обнови колекцията си от съвременно изкуство

Филиалът на Третяковската галерия на „Кримски вал” 10, където се намира колекцията на изкуство от периода 1960-2000 г. Снимка: tretyakovgallery.ru
Филиалът на Третяковската галерия на „Кримски вал” 10, където се намира колекцията на изкуство от периода 1960-2000 г. Снимка: tretyakovgallery.ru
МОСКВА. В Третяковската галерия (Государственная Третьяковская галерея) беше открита изложбата „Монументи и документи”, която представя „нов вариант на експозицията с изкуство от 1960 до 2000 г.”, която предлага и актуални концепции за неговата интерпретация. Колекцията показва изкуството като процес на прехода от монументите на модернизма към документите на постмодернизма, от идеологическото съзнание към постидеологията на новото време, пише сайтът на световноизвестната галерия.

Третяковската галерия обновява колекцията си на най-новите направления в изобразителното изкуство на всеки две години и ги представя в специални изложби, в които публиката може да види както „по-стари” образци, така и най-новите постъпления.

Според кураторите на „Монументи и документи”, всички модернизми и антимодернизми на ХХ в. са основани на различни идеологии и в качеството си на краен продукт предполагат възникването на монументи и контрамонументи, съобразени с универсалното им въздействие и съществуването им извън времето. В ситуацията на рязка смяна на историческите епохи, модернистичните монументи бързо девалвираха и бяха обречени или на физически демонтаж, или на критическа деконструкция, допълват от галерията.  

В качеството си на алтернатива, културата на постмодернизма предложи концепцията на документа ­– актуално, ситуативно, ефимерно изкуство, разчитащо на комуникацията и взаимодействието и предлагащо свободен избор на медиите. Освен това, инерцията на монументалното мислене се запази през цялото минало столетие и затова историята на изкуството на XX в. може да бъде представена като история на постоянните конфликти и компромиси между монументи и документи, обобщават организаторите на изложбата.

Сега в Третяковската галерия са представени произведения на Олег Кулик, Анатоли Осмоловски, Владимир Дубосарски, Игор Мухин, Дмитрий Гутов и много други, а експозицията, разположена в зали 39-42 на „Кримски вал” 10, е съставена от раздели като „На път към синтеза на изкуствата”, „От сюрреализъм към концептуализъм”, „Тактики на изчезването в концептуалното изкуство”, „Соцарт: документи и контрмонументи”, „Фанатизми. Деконструкции”, „Подтекст(и), контекст(и), хипертекст(ове)”, „Радикален акционизъм: преки действия и крещящи монументи”, „Археология на постмодернизма” и др.