Марио Николов ще пее в „Царицата на чардаша” на Русенската опера

Сградата на Русенската опера. Снимка: ofd-rousse.com
Сградата на Русенската опера. Снимка: ofd-rousse.com
РУСЕ. Известният оперетен изпълнител Марио Николов ще се превъплъти в ролята на Едвин в постановката „Царицата на чардаша” (Die Csárdásfürstin) от Имре Калман (Kálmán Imre; 1882-1953), която ще бъде представена в Русенската опера тази вечер (4 юни) от 19.00 ч., съобщиха от „Арт мюзик център”. Премиерата на прочутото произведение се състоя на 1 юни, петък, като оркестърът беше дирижиран от унгарката Каталин Доман, смятана за един от най-добрите интерпретатори на творчеството на композитора.

Публиката в дунавския град ще види в ролята на Силва – новата Царица на чардаша – сопраното Мария Цветкова, а бившата Царица на чардаша ще бъде Йоланта Николаева. С голям интерес се очаква и второто изпълнение на популярния русенски актьор Илия Деведжиев, който с изпълнението си на доверения и дискретен келнер Мишка впечатли не само театралите, но и почитателите на оперетата.

Даниела Караиванова пее партиите на веселата Щаси, а нейн основен партньор в оперетната интрига ще е Димитър Кюркчиев като артистичният Граф Бони. В историята се вплита и опитният бохем Фери Бачи – Стоян Стоянджов, а в по-малките роли ще се представят Стефан Пенчев като Княза, Красимир Величков – Генерал Ронсдорф и Киш – Драгомир Атанасов.

Сценограф и автор на костюмите е художникът Иван Савов. Хореографията е на Марияна Захариева, хормайстор е Христо Стоев, а асистент-режисьор – Елена Илиева.

Тенорът Марио Николов. Снимка: © „Арт мюзик център”
Тенорът Марио Николов. Снимка: © „Арт мюзик център”
Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на оперетната сцена у нас. С бляскавите си изяви той очарова публиката в Япония, Европа и Америка. Творческата си кариера започва на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София през 1989 г., като и досега изпълнява всички главни тенорови партии. В неговия репертоар, освен Едвин от „Царицата на чардаша”, са още Айзенщайн от „Прилепът”, Тасило от „Графиня Марица”, Барийнкай от „Цигански барон”, Парис от „Хубавата Елена”, Данило от „Веселата вдовица” и др.

Марио Николов е завършил е режисура в НАТФИЗ и неговият режисьорски профил са музикално-сценичните спектакли. „Прилепът”, „Българи от старо време”, „Бал в Савоя”, „Вражалец”, „Обичам жена си”, „Царицата на чардаша” са само част от хитовите постановките на режисьора, които той поставя в музикалните театри в София, Велико Търново, Бургас и др. Носител е на престижното отличие „Кристална лира” за върхови постижения в областта на музикално-сценичните жанрове.

Имре Калман написва 3-актовата оперета „Царицата на чардаша”, по либретото на Лео Щайн (Leo Stein) и Бела Йенбах (Bela Jenbach), през 1915 г., а премиерата е на 15 ноември същата година в Johann Strauss Theater във Виена.