Изкуствоведи спорят за авторството на фреска, приписвана на Густав Климт

Една от най-известните снимки на Густав Климт с любиматта му котка (Gustav Klimt mit Katze, 1911). Снимка: © Wien Museum
Една от най-известните снимки на Густав Климт с любиматта му котка (Gustav Klimt mit Katze, 1911). Снимка: © Wien Museum
ВИЕНА. Смятаната за изгубена фреска „Тръбящ херувим” (Trumpeting Putto), приписвана на австрийския художник Густав Климт (Gustav Klimt; 1862-1918), беше открита в гараж. Според някои експерти, автор на тази творба е неговия брат Ернст (Ernst Klimt; 18641892), съобщава The Guardian.

Изследователите смятат, че стенописа с диаметър 1.7 м, е украсявал тавана на виенската квартира на Ернст, където Густав живее от 1883 до 1892 г. През 1980 г. в сградата на Sandwirt Lane (в близост до Mariahilfer Shtrasse) е монтиран асансьор и фреската изчезнала.

За откритието станало известно, когато неотдавна собственикът на гаража позвънил на агента по продажбата на произведения на изкуството Йозеф Ренц (Josef Renz) и му казал, че няма представа как творбата е попаднала там, а и съвсем скоро разбрал за ценността й. Агентът не съобщил каква сума е заплатил за работата на Климт, но пред журналисти заявил, че смята да я реставрира и да я предложи на търг през есента на тази година.

Ренц е убеден в авторството на Густав Климт, въпреки че други експерти са на различно мнение, допълва Lenta.ru. Като основен аргумент в подкрепа на хипотезата, че създателят на Виенския сецесион не е автор на фреската, специалистът по творчеството на Климт и заместник-директор на „Белведере” (Belvedere Museum) Алфред Вайдингер (Alfred Weidinger) посочва фактът, че тя не е подписана и, според него, не е „особено добро произведение на изкуството”. Специалистът посочва и прилики в маниера на работа с изрисуваните от Ернст потони в двореца „Мондзее” (Schloss Mondsee) близо до Залцбург. Вайдингер смята, че в най-добрия случай, автори са и двамата братя.

Преди дни, на 14 юли, светът на изкуството отбеляза 150-годишнината от рождението на Густав Климт, смятан за основоположник на модернизма в изобразителното изкуство. Във връзка с този юбилей, днес във Виена могат да се посетят редица събития, за които artnovini.com вече писа.