Определени са творбите, които ще получат победителите в конкурса за арт критика

Великолепната картина „Носталгия” (56 х 76 см) на Христо Христов ще бъде гордост за всяка колекция. Снимка: © Христо Христов
Великолепната картина „Носталгия” (56 х 76 см) на Христо Христов ще бъде гордост за всяка колекция. Снимка: © Христо Христов
ВАРНА/СОФИЯ. Остават само две седмици до финала на конкурса за арт текст, който обявиха интернет изданията за изкуство и култура „Градското списание” и artnovini.com и техният основен партньор – първият частен арт салон в България – варненската „Галерия 8”. Вече са определени произведенията, с които организаторите ще наградят тримата победители: две прекрасни графични творби от своята колекция ще предостави варненският галерист Борис Стателов и картината „Носталгия” на известния български скулптор Христо Христов.

„Носталгия” (смесена техника; 56 х 76 см) е нарисувана през 2010 г. и е част от серия от седем уникални творби, които по безспорен начин отразяват живописното майсторство на автора и допълват неговото скулптурно творчество. В основата на тяхната дълбоко въздействаща образност стоят оригинална техника на полагане и смесване на боите, впечатляваща метафоричност и виртуозна рисунка, които придават на живописта му съзидателната мощ и непреходна мъдрост на философските притчи от древността, но преживени и премислени в съзнанието (и подсъзнанието) на съвременния творец…

В момента произведения на Христо Христов могат да бъдат видени в заключителната изложба-конкурс „Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика 2011-2012”, която е експонирана в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 в София. (бел.ред.: впрочем, ето една чудесна идея за текст!). Скулпторът е лауреат на Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България” за скулптура – 2010”.

Две от тези графични произведения, предоставени от галериста Борис Стателов, ще зарадват двама от победителите в конкурса в началото на ноември. Снимка: © „Галерия 8”
Две от тези графични произведения, предоставени от галериста Борис Стателов, ще зарадват двама от победителите в конкурса в началото на ноември. Снимка: © „Галерия 8”
…Есен е. Място за скука вече няма. Оставете за един ден лежерните словоизлияния, които пълнят Facebook или остроумията от интернет форумите, и опитайте силите си в областта на арт критиката… Със сигурност ще се почувствате по-добре, отколкото да коментирате всепоглъщащата досадна злободевност, която изпълва всяка частица от битието ни или пък някое, поредно, риалити, което пълни с праймтайм безумия главите на нацията… Напишете текст за изложба или друго арт събитие в областта на изобразителното изкуство, проведени в периода 18 август – 30 октомври 2012 г. във Варна и София… Ако спечелите която и да е от ТРИТЕ ГОЛЕМИ НАГРАДИ, ще обогатите своята лична арт колекция или ще положите нейните основи с оригинална стойностна творба от български художник.

Да си припомним условията на конкурса. В надпреварата могат да участват само непрофесионалисти (не се допуска участието на изкуствоведи и журналисти) – без възрастови ограничения. Конкурсът обхваща актуалните изложби – без жанрови ограничения – и арт събития, в посочения период, които се провеждат във всички галерии и музеи (частни и държавни) или алтернативни пространства във Варна и в София, както и в регионите на двата града. По изключение, участниците могат да представят и текст за вече минала изложба – проведена в периода от 1 юни до 18 август 2012 г. – при положение, че са силно впечатлени от нея (което ще трябва да докажат в своята статия).

Текстовете, написани на български език, трябва да бъдат в обем до 3000 знака (с интервалите).

Основното изискване към материалите е да изразяват ясно личното отношение и мнение на техния автор за разглежданата изложба или за конкретна творба на художник/група художници. Друго важно условие при оценяването на материалите ще бъде умението на участника в конкурса да провокира публиката да посети избраната от него изложба (независимо дали вече е закрита или не).

Текстовете трябва да бъдат придружени от репортажна снимка, името, адреса и годините на автора, предвид на това, че има учредена награда за млад автор (до 25-годишна възраст).

Крайният срок за изпращане на материалите по e-mail е 30 октомври 2012 г. (тъй като конкурсът се провежда едновременно във Варна и София, организаторите прецениха, че най-удачният вариант е предложенията да бъдат изпращани само по електронна поща.) Авторите на най-добрите текстове ще бъдат обявени на 1 ноември 2012 г. – Ден на будителите.

Материалите, със subject: „За конкурса”, изпращайте до Елена Владова на адрес: konkurs@urban-mag.com, с копие до Марио Николов на: office@artnovini.com. Изпратените текстовете трябва да бъдат набрани във някои от следните формати на Word: .doc, .docx, .rtf, а снимките да са с разширение .jpg или .tif.

ЖУРИТО на конкурса е в състав:

Елена Владова редактор на „Градското списание”;
Борис Стателов – „Галерия 8”
;
Марио Николов – главен редактор на
www.artnovini.com

НАГРАДИТЕ, за които ще се съревновават участниците, са:

1. Голяма награда на „Галерия 8” – творба от колекцията на галерията;
2. Приз за текст, отразяващ изложба в „Галерия 8”
– творба от колекцията на галерията;
3. Специална награда на artnovini.com за млад автор (до 25-годишна възраст)
– живописна творба на варненския художник Христо Христов.

Тържествената церемония, на която ще бъдат връчени отличията, ще се състои на 3 ноември 2012 г. в салона на „Галерия 8” в гр. Варна, ул. „Братя Шкорпил” 8А, с начало 18.00 ч.

Най-добрите текстове ще бъдат публикувани в „Градското списание” и във www.artnovini.com.

* * *

ГАЛЕРИЯ 8
е открита на 18 юни 1988 г., точно в 18.00 ч., на ул. „Братя Шкорпил” 8 във Варна с изложба живопис, рисунка, графика и скулптура, представяща творчеството на автори от три генерации на българското пластично изкуство: Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Альоша Кафеджийски, Иван Кирков, Димитър Киров, Георги Божилов, Веселин Начев, Светлин Русев, Мария Зафиркова и Милко Божков.

През изминалите години авторите на „Галерия 8” надхвърли 140 души, като сред тях личат имената и на художници от Полша, Русия, Холандия, Япония и Украйна. От 1994 г. варненската галерия представя и художествена фотография. Галерия 8 е гостувала със свои колекции във Виена – галерия „Лехар”, в София – галерия „Арт 36” и „Летен салон на частните галерии”, в Пловдив – „Първи панаир на частните галерии”, участва и във варненския фестивал на пластичните изкуства „Август в изкуството”.

Контакти: телефон: 052/612 675; e-mail: statelov@abv.bg; www.gallery8.net

* * *

ХРИСТО ХРИСТОВ е роден на 22 май 1963 г. в гр. Варна. През 1982 г. завършва единственото на Балканите училище за художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско, а през 1994 г. и специалност „Скулптура” в Художествената академия „Н.И. Павлович” в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

Първото си участие в голяма експозиция авторът прави през 1994 г., когато показва свои работи в Националната изложба „Скулптура”, организирана от галерия „Досев” в столицата. Година по-късно, скулпторът излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия, която презентира немски и български художници и в най-скъпия хотел в света – Burj Al Arab в Дубай. В едно от фоайетата на този уникален хотел, построен във формата на кораб, е експонирана бронзова пластика на Христо. През 1996 г., в столичната галерия „Макта”, скулпторът представи своята първа самостоятелна изложба. От тогава до днес той има редица индивидуални изяви и участия в общи проекти в България и чужбина.

Художникът е автор на годишните награди „Спортен Икар” на фондация „Български спорт”, които изработва от 1997 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо”, за принос към българската култура. Същевременно артистът участва и в няколко симпозиума по скулптура – „Море от форми” (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и др. Негови пластики са включени в общата изложба, проведена през 2002 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, създадени от скулптора, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.

През 2009 г. Христо Христов стана носител на Първа награда от Биеналето на малките форми в Плевен.

Изложби:

2011 – обща изложба „Петият сезон”, галерия „Сезони”, София;
2010 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 – самостоятелна изложба, галерия „1908”, София;
2009 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2009 – самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София;
2008 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна;
2007 – обща изложба, галерия „Класика”, София;
2006 – самостоятелна изложба, Кметство на град Бон, Германия;
2005 – самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин, Германия;
2005 – самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2004 – самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
2002 – самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София;
2001 – представя свои творби в галерия Celine, Париж, Франция;
2001 – самостоятелна изложба в хотел Hilton, София;
2000 – самостоятелна изложба, галерия „Цар Освободител”, София;
2000 – самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна;
1999 – самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), Български културен институт в Берлин, Германия;
1998 – участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Шипка 6”, София;
1998 – самостоятелна изложба, галерия „3.14”, Берген, Норвегия;
1997 – самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия „Макта”, София;
1996 – самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София;
1996 – самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия „Макта”, София;
1995 – участие в „Есенен салон”, галерия „Райко Алексиев”, София;
1994 – участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Досев”, София.