„Европейски месец на фотографията” в Дом „Витгенщайн”

Дом „Витгенщайн”. Снимка: © artnovini.com
Дом „Витгенщайн”. Снимка: © artnovini.com
ВИЕНА. Българският културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) за пореден път ще участва в биеналето „Европейски месец на фотографията”, като през тази година институцията ще се представи с две изложби, съобщиха от БКИ.

На 30 октомври, вторник, от 19.00 ч., в галерия „Партер” (1030 Wien, Parkgasse 18) ще бъде открита изложбата „Неопетнени виждания към артистичната фотография” на студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Куратор на експозицията е доц. Никола Лаутлиев, който е ръководител на катедра „Приложни изкуства” в учебното заведение, председател е на „Пловдивско фотографско средище” и организатор на инициативата „Международни фотографски срещи”.

Актьорът Стоян Миндов познат от постановки като Bai Ganyo, Чичовци, Човекоядката, Сън в лятна нощ и др. Снимка: Георги Вачев/georgivachev.com
Актьорът Стоян Миндов познат от постановки като Bai Ganyo, Чичовци, Човекоядката, Сън в лятна нощ и др. Снимка: Георги Вачев/georgivachev.com
Същата вечер, в галерия „Приземен етаж”, свои произведения, в самостоятелната изложба „Няма пенсиониран актьор”, ще представи и фотографът Георги Вачев.

„Живеем в странно време, най-малко ни изненадват политическите и икономическите абсурди”, казва авторът. „По-интересни и неразбираеми са социалните. Феноменът „пенсиониран актьор”. Какво е това ? Нима една мелодия може да бъде пенсионирана, нима една картина може да бъде записана в списъка на „старите картини”? Нима нещо вечно живо, като енергията, таланта и любовта може да се покрие с прах? Пенсионираният артист съществува само и единствено на книга, никъде другаде и по никое време!..” – споделя той.

Георги Вачев е роден през 1977 г. Получава първия си фотоапарат на 8-годишна възраст и с него се опитва да „задържи” своето детство. Безуспешно. Следва преход на рисуване и спортуване. На 17 години е приет да следва в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, където изучава „Актьорско майсторство”. Завръщането към фотографията става с „помощта” на малък дигитален фотоапарат, който му подарява негов приятел. От 2007 г. до 2009 г. учи магистратура по „Фотография”…

И двете изложби в БКИ могат да бъдат видени от 31 октомври до 30 ноември т.г.

Актрисата Саня Борисова и режисьорът Ники Илиев във филма „Чужденецът”. Снимка: foreignermovie.com
Актрисата Саня Борисова и режисьорът Ники Илиев във филма „Чужденецът”. Снимка: foreignermovie.com
Утре, 23 октомври, от 19.00 ч., в галерия „Партер” ще се състои премиерата на новия български игрален филм „Чужденецът” на режисьора и сценарист Ники Илиев.

…Младият французин Жерар (Любомир Ковачев) е на командировка в България, когато съдбата неочаквано го среща с Магдалена (Саня Борисова) – селско момиче с буен нрав и не особено изискани обноски, пише в синопсиса на филма. Следвайки порива на сърцето си, Жерар решава да открие родното село на мистериозната красавица, без да познава привичките и езика на неговите обитатели. Следва грандиозен сблъсък на култури и поредица от комични ситуации в двата края на Европа – от село Лещен до Париж. В пътуването си към сърцето на Магдалена, Жерар трябва да се справи с алчна селска фамилия, безскрупулен полицай и собствените си родители. „Чужденецът“ е романтична комедия, носеща духа на френските филми от 70-те, но с модерен ритъм, приключенски моменти и забавни обрати…

Оператор на „Чужденецът” (продукция на MVMInternational и Euro Dialog) е Георги Кумитски, музиката е на Димитър Величков-Шмидт, а монтажът на Александър Етимов. В филма участват още Ники Илиев, Валентин Гошев, Елен Колева, Асен Блатечки, Катрин Готие и Кристоф Ламбер (в ролята на бащата на Жерар)

След прожекцията ще има дискусия с режисьора Ники Илиев и актрисата Саня Борисова.

Самостоятелната изложба на художника Камен Старчев в Дом „Витгенщайн” ще продължи до 26 октомври. Снимка: © artnovini.com
Самостоятелната изложба на художника Камен Старчев в Дом „Витгенщайн” ще продължи до 26 октомври. Снимка: © artnovini.com
До края на седмицата – 26 октомври, в галерия „Партер” на БКИ, почитателите на изобразителното изкуство могат да видят самостоятелната графична изложба на българския художник Камен Старчев.

„Художникът Камен Старчев от няколко години експериментира в областта на графиката. Неговите композиции, обаче, се отличават с това, че нямат нищо общо с класическите графични технологии, а са изцяло компютърно генерирани”, каза преди време изкуствоведката Светла Петкова, по повод изложба на автора в софийската галерия „Аросита”. „За да създаде своите композиции, Камен Старчев използва възможностите на векторна графична програма, позволяваща му да се отдаде на своеобразна „интелектуална игра”, композирайки свободно форми и щрихи. В това отношение компютърните програми улесняват максимално творческия процес в областта на графиката, преодолявайки дългата и сложна работа на класическия график…

…Художникът е успял да създаде свой свят от образи, който е преобладаващо абстрактно-геометричен, в черно-бяло, с отделни елементи, оцветени в синьо, жълто и виолетово… Всеки детайл в тях изглежда внимателно премислен, а като цяло композициите са минималистично изведени. Този минимализъм е близък до изображенията в китайското или японското графично изкуство, в което всичко е много деликатно и добре балансирано…”

Камен Старчев е роден на 1 октомври 1971 г. в София. През 1990 г. завършва Средното специално художествено училище за изящни изкуства „Акад. Илия Петров”, а през 1997 г. и специалност „Скулптура” в Националната художествена академия при проф. Емил Попов.

Художникът е имал самостоятелни изложби в галерията на Българския културен институт в Братислава (2012), в Националната художествена галерия в София (2011), галерия „Аросита” (2010, 2008), галерия „Анел” (2009) и др. Участвал е в колективни изложби (и проекти) като Годишната изложба на „Секция 13” – СБХ (2011, 2010), VI Международно триенале на графичните изкуства в София (2010), XVI Международно биенале на графиката – Варна (2009), „Родени независими” СБХ, София (2008), Скулптурен симпозиум Арт център „Илинденци” (2005) и др.

Освен във Виена, през ноември, моноспектакълът „Sex без захар” ще бъде представен още в Братислава и Брюксел. Снимка: © Драматичен театър Пловдив/БКИ Дом „Витгенщайн”
Освен във Виена, през ноември, моноспектакълът „Sex без захар” ще бъде представен още в Братислава и Брюксел. Снимка: © Драматичен театър Пловдив/БКИ Дом „Витгенщайн”
Официалният сайт на културния институт във Виена анонсира и театралния спектакъл Sex без захар”, постановка на Борислав Петранов и Щефан Флеминг (Stefan Fleming), който ще бъде представен на 3 ноември, събота, от 19.00 ч., в Театралната зала на БКИ. Комедията по творби на знаменитото театрално семейство Франка Раме (Franca Rame; 1928) и Дарио Фо (Dario Fo; 1926) е съвместна проява на Драматичен театър Пловдив и Дом „Витгенщайн”. Главната роля изпълнява актрисата Елена Атанасова, която е лауреат на наградата „Аскеер” (2003) в категорията „Изгряваща звезда” и на наградата за най-добра актриса от Международния фестивал на спектаклите за един актьор BGМОТ (2012), а сценографията е на Петър Митев.

Sex без захар” e спектакъл, който се фокусира върху двете най-важни теми на нашето време: сексът и тлъстините. Цели вестникарски империи са изградени върху тях, обградени сме от сексуални съвети и предложения за диети. Но казват ли ни те истината? Не! В тази искряща комедия ще научите най-накрая абсолютната истина за това и може би след представлението ще напуснете театралната зала променени”, казват авторите на постановката.

Входът за моноспектакъла е 12 и 15 EUR, а билети с намаление – 10 и 12 EUR – могат да бъдат закупени всеки ден до 26 октомври в БКИ „Дом Витгенщайн” от 10.00 до 17.00 ч., а на 23 октомври – до 19.00 ч.

Спомоществователи на постановката са Национален фонд „Култура” и популярният във Виена ресторант „Плевен”. Представлението е част от европейското турне на спектакъла, който ще се играе на 2 ноември в Братислава и на 6 ноември в Брюксел, Белгия.