Срокът за участие в конкурса за арт критика е продължен до 14 ноември

Участието в конкурса ще донесе на тримата победители по една прекрасна картина. Снимка: artnovini.com
Участието в конкурса ще донесе на тримата победители по една прекрасна картина. Снимка: artnovini.com
ВАРНА/СОФИЯ. Организаторите на конкурса за арт критика – интернет изданията за изкуство и култура „Градското списание” и artnovini.com и техният основен партньор – първият частен арт салон в България – варненската „Галерия 8”, удължиха крайния срок, в който могат да бъдат изпращани текстовете. Новата дата е 14 ноември, сряда, като условията остават абсолютно същите. Награждаването на победителите ще се проведе на 17 ноември, събота.

Както вече беше съобщено, определени са произведенията, с които ще бъдат наградени тримата победители: две прекрасни графични творби от своята колекция ще предостави „Галерия 8”, а живописната творбата „Носталгия” (смесена техника; 56 х 76 см; 2010) от известния български скулптор Христо Христов e Специалната награда на artnovini.com за млад автор (до 25-годишна възраст).    

Напишете текст за изложба или друго арт събитие в областта на изобразителното изкуство, проведени в периода 18 август – 30 октомври 2012 г. във Варна и София… Ако спечелите която и да е от ТРИТЕ ГОЛЕМИ НАГРАДИ, ще обогатите своята лична арт колекция или ще положите нейните основи с оригинална стойностна творба от български художник.

Ето и условията на конкурса:

В надпреварата могат да участват само непрофесионалисти (не се допуска участието на изкуствоведи и журналисти) – без възрастови ограничения. Конкурсът обхваща актуалните изложби – без жанрови ограничения – и арт събития, в посочения период, които се провеждат във всички галерии и музеи (частни и държавни) или алтернативни пространства във Варна и в София, както и в регионите на двата града. По изключение, участниците могат да представят и текст за вече минала изложба – проведена в периода от 1 юни до 18 август 2012 г. – при положение, че са силно впечатлени от нея (което ще трябва да докажат в своята статия).

Текстовете, написани на български език, трябва да бъдат в обем до 3000 знака (с интервалите).

Основното изискване към материалите е да изразяват ясно личното отношение и мнение на техния автор за разглежданата изложба или за конкретна творба на художник/група художници. Друго важно условие при оценяването на материалите ще бъде умението на участника в конкурса да провокира публиката да посети избраната от него изложба (независимо дали вече е закрита или не).

Текстовете трябва да бъдат придружени от репортажна снимка, името, адреса и годините на автора, предвид на това, че има учредена награда за млад автор (до 25-годишна възраст).

Крайният срок за изпращане на материалите по e-mail е 14 ноември, сряда, 2012 г. (тъй като конкурсът се провежда едновременно във Варна и София, организаторите прецениха, че най-удачният вариант е предложенията да бъдат изпращани само по електронна поща.) Авторите на най-добрите текстове ще бъдат обявени на 17 ноември, събота, 2012 г.

Материалите, със subject: „За конкурса”, изпращайте до Елена Владова на адрес: konkurs@urban-mag.com, с копие до Марио Николов на: office@artnovini.com. Изпратените текстовете трябва да бъдат набрани във някои от следните формати на Word: .doc, .docx, .rtf, а снимките да са с разширение .jpg или .tif.

ЖУРИТО на конкурса е в състав:

Елена Владова редактор на „Градското списание”;
Борис Стателов – „Галерия 8”
;
Марио Николов – главен редактор на
www.artnovini.com

НАГРАДИТЕ, за които ще се съревновават участниците, са:

1. Голяма награда на „Галерия 8” – творба от колекцията на галерията;
2. Приз за текст, отразяващ изложба в „Галерия 8”
– творба от колекцията на галерията;
3. Специална награда на artnovini.com за млад автор (до 25-годишна възраст)
– живописна творба на варненския художник Христо Христов.

Тържествената церемония, на която ще бъдат връчени отличията, ще се състои на 17 ноември 2012 г., от 18.00 ч., в салона на „Галерия 8”гр. Варна, ул. „Братя Шкорпил” 8А.

Най-добрите текстове ще бъдат публикувани в „Градското списание” и във www.artnovini.com.

* * *

В момента варненската „Галерия 8” представя фотографската изложба „Амстердам в квадрат” на Кирил Златков. Снимка: © Кирил Златков/gallery8.net
В момента варненската „Галерия 8” представя фотографската изложба „Амстердам в квадрат” на Кирил Златков. Снимка: © Кирил Златков/gallery8.net
ГАЛЕРИЯ 8
е открита на 18 юни 1988 г., точно в 18.00 ч., на ул. „Братя Шкорпил” 8 във Варна с изложба живопис, рисунка, графика и скулптура, представяща творчеството на автори от три генерации на българското пластично изкуство: Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Альоша Кафеджийски, Иван Кирков, Димитър Киров, Георги Божилов, Веселин Начев, Светлин Русев, Мария Зафиркова и Милко Божков.

През изминалите години авторите на „Галерия 8” надхвърли 140 души, като сред тях личат имената и на художници от Полша, Русия, Холандия, Япония и Украйна. От 1994 г. варненската галерия представя и художествена фотография. Галерия 8 е гостувала със свои колекции във Виена – галерия „Лехар”, в София – галерия „Арт 36” и „Летен салон на частните галерии”, в Пловдив – „Първи панаир на частните галерии”, участва и във варненския фестивал на пластичните изкуства „Август в изкуството”.

Контакти: телефон: 052/612 675; e-mail: statelov@abv.bg; www.gallery8.net

* * *

С живописната творба „Носталгия” (56 х 76 см) на Христо Христов ще бъде отличен млад автор (до 25-годишна възраст). Снимка: © Христо Христов
С живописната творба „Носталгия” (56 х 76 см) на Христо Христов ще бъде отличен млад автор (до 25-годишна възраст). Снимка: © Христо Христов
ХРИСТО ХРИСТОВ е роден на 22 май 1963 г. в гр. Варна. През 1982 г. завършва единственото на Балканите училище за художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско, а през 1994 г. и специалност „Скулптура” в Художествената академия „Н.И. Павлович” в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

Първото си участие в голяма експозиция авторът прави през 1994 г., когато показва свои работи в Националната изложба „Скулптура”, организирана от галерия „Досев” в столицата. Година по-късно, скулпторът излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия, която презентира немски и български художници и в най-скъпия хотел в света – Burj Al Arab в Дубай. В едно от фоайетата на този уникален хотел, построен във формата на кораб, е експонирана бронзова пластика на Христо. През 1996 г., в столичната галерия „Макта”, скулпторът представи своята първа самостоятелна изложба. От тогава до днес той има редица индивидуални изяви и участия в общи проекти в България и чужбина.

Художникът е автор на годишните награди „Спортен Икар” на фондация „Български спорт”, които изработва от 1997 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо”, за принос към българската култура. Същевременно артистът участва и в няколко симпозиума по скулптура – „Море от форми” (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и др. Негови пластики са включени в общата изложба, проведена през 2002 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, създадени от скулптора, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.

През 2009 г. Христо Христов стана носител на Първа награда от Биеналето на малките форми в Плевен.

Изложби:

2011 – обща изложба „Петият сезон”, галерия „Сезони”, София;
2010 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна
;
2009 – самостоятелна изложба, галерия „1908”, София
;
2009 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна
;
2009 – самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София
;
2008 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна
;
2007 – самостоятелна изложба, галерия Le Papillon, Варна
;
2007 – обща изложба, галерия „Класика”, София
;
2006 – самостоятелна изложба, Кметство на град Бон, Германия
;
2005 – самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин, Германия
;
2005 – самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София
;
2004 – самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна
;
2002 – самостоятелна изложба, галерия „Артамонцев”, София
;
2001 – представя свои творби в галерия Celine, Париж, Франция
;
2001 – самостоятелна изложба в хотел Hilton, София
;
2000 – самостоятелна изложба, галерия „Цар Освободител”, София
;
2000 – самостоятелна изложба, галерия „БулАРТ”, Варна
;
1999 – самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), Български културен институт в Берлин, Германия
;
1998 – участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Шипка 6”, София
;
1998 – самостоятелна изложба, галерия „3.14”, Берген, Норвегия
;
1997 – самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия „Макта”, София
;
1996 – самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София
;
1996 – самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия „Макта”, София
;
1995 – участие в „Есенен салон”, галерия „Райко Алексиев”, София
;
1994 – участие в Национална изложба „Скулптура”, галерия „Досев”, София
.