Месец на българската култура и изкуство в Дом „Витгенщайн”

На 24 май, в Дом „Витгенщайн” във Виена, ще бъдат връчени наградите на Министерството на културата на Република България и Наградата за най-добър студент по българистика във Виенския университет. Снимка: © artnovini.com
На 24 май, в Дом „Витгенщайн” във Виена, ще бъдат връчени наградите на Министерството на културата на Република България и Наградата за най-добър студент по българистика във Виенския университет. Снимка: © artnovini.com
ВИЕНА. С вълнуваща празнична програма ще отбележи 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, БКИ Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein). Тържествата по случай празника включват изложби, концерти, премиери на книги, а тяхната кулминация ще бъдат наградите на Министерството на културата на Република България и на Наградата за най-добър студент по българистика във Виенския университет, които ще връчи Н.Пр. г-жа Елена Шекерлетова – посланик на страната ни в Република Австрия, съобщиха от българския културен институт във Виена.

В понеделник, 6 май, от 19.00 ч., в галерия „Приземен етаж” ще бъде представена книгата „Гена Димитрова от А до Я” на Димитър Сотиров, която до 17 май ще бъде съпътствана от фотоизложба на Иво Хаджимишев, посветена на знаменитата българска оперна изпълнителка.

На следващия ден – 7 май (вторник), също от 19.00 ч. ще се състои откриването на изложбата „Нещо, което не може да се обясни” на българския художник Чавдар Гюзелев, за когото проф. Георги Лозанов казва: „Какво е това ли? Не е нито слабо позната калиграфия, нито кардиограма на неизвестен вид, нито нов бестиарий, нито ритуална размяна на тотеми, нито графични ремарки на Индиана Джоунс, нито неоекспресионизъм на хапчета, нито графити за домашна употреба… Това е поредната изложба на Чавдар Гюзелев. Артистите имат привилегията да преживяват преди общността всичко, което ще й се случи. Или няма да й се случи…”

Изложбата може да бъде видяна до 4 юни в галерия „Партер” на „Дом Витгенщайн”.

Тържественото честване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязано на 13 май (понеделник) с доклада „Българската православна църква и спасяването на българските евреи – 1943 г.” на проф. Пламен Цветков от Нов български университет – София, с концерт на братя Александър и Константин Владигерови и с изложбата на Държавния културен институт към Министъра на външните работи „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България”, която ще бъде експонирана във фоайето и театралната зала на културния институт. На събитието ще присъства и посланика на Израел в Австрия Н.Пр. г-н Авив Шир-Он. Съорганизатори на проявата са българското посолство в Австрия и Комисията за координиране на християно-еврейското сътрудничество.
Ценителите на изобразителното изкуство ще имат възможността да видят непоказваната досега колекция на Христо Дереков, която включва творби български художници като Златю Бояджиев, Чудомир, Васил Иванов, Дарена Георгиева, Кирил Танев и др. Уникалната експозиция ще бъде открита на 21 май (вторник) от 19.00 ч. в галерия „Приземен етаж” на „Дом Витгенщайн” и ще продължи до 31 май.

От Българския културен институт в австрийската столица съобщават, че тържествената програма за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, чийто съорганизатор е посолството на България в Австрия, ще протече в следния ред:
– на 24 май (петък) „Дом Витгенщайн” ще бъде отворен от 09.00 ч. до 18.00 ч. за поднасяне на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, намиращ се в двора на института;
в 19.00 ч., в театралната зала, приветствие към нашите сънародници и дейци на културата, науката и образованието, които живеят в Австрия, ще произнесе посланик Елена Шекерлетова, след което ще бъдат връчвани отличията на МК и наградата за най-добър студент по българистика във Виенския университет;
– празничният фолклорен концерт на ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, Плевен ще започне в 19.30 ч.

През миналата година носители на наградите на МК станаха византоложката проф. д-р Лиоба Тайс (Prof. Lioba Theis), оперната певица Ива Йонова, хореографката Галя Милева, режисьорът и драматург д-р Кристиан Папке (Dr. Christian Papke) и основателят на културното дружество „Идейно общество” (IDEA Society) д-р Стефан Стоев. За лауреат на наградата за най-добър студент в специалност „Българистика” на Института по славистика при Виенския университет (Universität Wien) беше определен Георг Кайл (Georg Keil).

Честванията на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост ще продължат и в събота, 25 май, когато от 15.00 ч. в театралната зала на „Дом Витгенщайн” ще бъде представена музакално-артистичната програма „Нашите ученици са нашата гордост” на Българо-австрийското училище за занимания в свободното време Св. св. Кирил и Методий” – Виена, което е организатор на събитието.

Своеобразен финал на месеца на българската култура ще постави авторският моноспекаткъл на Димитър Живков „Живак” постановка Димитър Стефанов, който ще се играе на 28 май (вторник) от 19.00 ч. в театралната зала на БКИ.

„Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Един спектакъл за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди”, казват за постановката нейните създатели.

Димитър Живков е роден на 19 ноември 1984 г. във Враца. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работил е в театрите в Сливен и Стара Загора, а от лятото на 2009 г. е актьор от трупата на Сатиричния театър. Снима се в киното, телевизията, дублира филми. Димитър Живков е номиниран за наградата на Аскеер 2013 в категорията „Изгряваща звезда”.