София Копола представи новия си филм „Блясък” на Лазурния бряг

София Копола е известна с нестандартните си режисьорски идеи. Снимка: © Forum Film Bulgaria
София Копола е известна с нестандартните си режисьорски идеи. Снимка: © Forum Film Bulgaria
КАН. По време на специална прожекция, която се проведе в рамките на 66-ия международен кинофестивал (66e Festival de Cannes), известната режисьорка и сценаристка София Копола (Sofia Coppola) представи най-новия си филм, наречен „Блясък” (The Bling Ring; 2012). На премиерата в Theâtre Debussy присъстваха и изпълнителите на водещите роли: младите актьори Ема Уотсън (Emma Watson), Кейти Ченг (Katie Chang), Айзраел Брусар (Israel Broussard), Клеър Джулиън (Claire Julien) и Теса Фармига (Taissa Farmiga), съобщиха от „Форум Филм България”, дистрибутори на лентата у нас.

С характерния си нестандартен поглед София Копола, носителка на Oscar ® за „Изгубени в превода(Lost In Translation; 2003), разрушава митовете за недостъпния холивудски блясък и мечтите на типичните представители на поколението на социалните мрежи, за което илюзиите и реалността се преплитат на фона на уж невинни престъпления.

Филмът „Блясък” се опитва да погледне в живота на  интернет-поколението. Снимка: © Forum Film Bulgaria
Филмът „Блясък” се опитва да погледне в живота на интернет-поколението. Снимка: © Forum Film Bulgaria
Обсебени от идеята за бърза слава, разкош и от начина на живот на младите холивудски звезди, група младежи, сред които са Ребека, Марк, Хлое, Ники и Сам, се замесват в поредица от обири на знаменитости. Младежите следят всяка крачка на своите мишени в Интернет и по най-безцеремонен начин проникват в разкошните им домове, откъдето отмъкват луксозни вещи за над 3 милиона долара. Сред жертвите им са Парис Хилтън, Орландо Блум и Рейчъл Билсън, а бандата става известна в медиите като Кръгът Блясък”...

Филмът е вдъхновен от действителни събития и проследява шеметното приключение, започнало като лековато забавление, разпалено от усещането за безнаказаност и подсилено от обществото, въздигащо в култ известността, лукса и техните производни. Малката младежка група се среща с изкушения, на които трудно би устоял който и да е тийнейджър, чиято цел е да бъде в центъра на вниманието...

София Копола гледа на този случай като своеобразен симптом на поколението, което израсна с интернет и риалити програмите. „Надявам се, че ни ги съдя много строго”, заяви режисьорката пред сайта на фестивала в Кан. „Но истината е, че гледам на тях от дистанция. Смятам, че моят филм може е смес от критика и сублимация”, допълва тя и предлага на зрителя сам да направи своя избор.

Премиерата на „Блясък у нас ще състои на 19 юли.