Посолството ни в Австрия и БКИ Дом „Витгенщайн” връчиха наградите на МК

В БКИ Дом „Витгенщайн” бяха връчени традиционните награди на Министерството на културата за 2013 г. Снимка: © artnovini.com
В БКИ Дом „Витгенщайн” бяха връчени традиционните награди на Министерството на културата за 2013 г. Снимка: © artnovini.com
ВИЕНА. По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в БКИ Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein) бяха връчени наградите на Министерството на културата (МК) на Република България за заслуги и принос за развитието на българо-австрийските културни връзки и за популяризирането на българската култура в Австрия, както и Наградата за най-добър студент по „Българистика във Виенския университет (Universität Wien; UW).

Отличията – диплом и плакет „Златен век” – връчи Н.Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия, която приветства нашите сънародници и дейци на културата, науката и образованието, които живеят в страната. Лауреати на наградите за 2013 г. станаха д-р Дитгард Гример (Dr. Dietgard Grimmer), Биляна и Петър Пелови (Biljana & Peter Pelovi) – известни в света на модата като дизайнерско дуо „Бипоне” (Bipone), пианистката Елена Герчева (Elena Gertcheva) и банкерът д-р Петер Харолд (Dr. Peter Harold). За най-добър студент от Института по славистика (Institut für Slawistik) беше определена Жасмин Дегенхарт (Jasmin Degenhart).

Изкуствоведката д-р Дитгард Гример. Снимка: © salzburg.gv.at
Изкуствоведката д-р Дитгард Гример. Снимка: © salzburg.gv.at
* * *

Д-р Дитгард Гример е родена в Аугсбург (Германия). На 5-годишна възраст семейството й се премества в Гмунден (Федерална провинция Горна Австрия). От 1977 до 1985 г. следва „Романистика” и „История на изкуствата” в Университета в Залцбург (Universität Salzburg). През есента на 1984 г. започва едногодишно обучение в Културната служба към Федерална провинция Залцбург за проучване на възможностите за организиране на мероприятия в областта на културата, а след като завършва курса става инициатор на редица арт събития. Сътрудник е на музея „Рупертинум” (Rupertinum), част от Музея за модерно изкуство в Залцбург (Museum der Moderne Salzburg).

От 1985 г. ръководи галерия „Траклхаус” (Galerie im Traklhaus) и работи за развитието на визуалните изкуства. През 1988 г. е назначена в правителството на във Федералната провинция Залцбург, където отговаря за организирането на изложби и други културни мероприятия.

Д-р Гример е автор на многобройни публикации и каталози за австрийско изкуство; работи за развитието на разширяването на галерията в Траклхаус; създава постоянно действаща програма за младо австрийско изкуство и представя творчеството на утвърдени международни художници; създава Salzburg-studio в Cité Internationale des Arts в Париж и осем работни ателиета в Залцбург, чрез които е разширен обмена между художниците и цялостната програма за сътрудничество между студиата; организира продажби на произведения на изкуството; създава колекция от съвременно изкуство.

През последните години БКИ Дом „Витгенщайн” работи изключително активно с г-жа Дитгард Гример и като следствие от съвместната им дейност предстои представяне на български и австрийски художници в залцбургската галерия „Траклхаус”, в галерия „Партер” на БКИ във Виена и в галерията на Националната художествена академия в София.

Биляна и Петър Пелови - дизайнерско дуо Bipone. Снимка: © Kathi Schiffl
Биляна и Петър Пелови – дизайнерско дуо Bipone. Снимка: © Kathi Schiffl
Преди седем години българското дизайнерско дуо Биляна и Петър Пелови основава фамилното модно ателие Bipone и оттогава двамата работят и творят в сърцето на Виена (Zedlitzgasse 11, 1010 Vienna). Bipone е моден лейбъл, насочен основно в областта на Couture-Mode, който разчита на творчески идеи, иновативни кройки, ексклузивни материи, фина ръчна изработка и прочее. Експерти в модния бранш отбелязват, че не случайно слоганът на ателието е: „Изкуството на модата” (The art of couture).

Bipone са носители на многобройни награди и отличия за мода в България („Златна игла”), Австрия (Haut Couture Austria; 11 Meter Mode, Kids in Fashion и др.) и Европа. Дизайнерското дуо участва със свои колекции в австрийски и международни форуми за мода, като чрез своето творчество те популяризират името на България.

Биляна Пелова е родена в Русе. От 1996 до 1999 г. учи мода, изработване на облекло, дизайн и кройка в родния си град. През 2003 г. завършва специалност „Моден дизайн” в Нов български университет, а през 2006 г. и „История на изкуствата” във Виенския университет…

Петър Пелов е роден в София. От 1995 до 1999 г. учи във електротехника и автоматика със специалност „Производство и автоматика”, а от 1999 до 2001 г. следва в НБУ, специалност „Мениджмънт”. В периода 2002-2003 г. учи в университета „Лудвиг Максимилиан” (Ludwig-Maximilians-Universität München) в Мюнхен, Германия, а през 2004 г. – специалност „Спортен мениджмънт” във Виенския университет.

Биляна и Петър Пелови участват активно в събитията, провеждани в културния ни институт в австрийската столица. През септември 2012 г. двамата представиха свой моден спектакъл, в чиято основа бяха мотиви от националните български носии и беше озвучен от съвременна българска музика. Съорганизатори на това събитие бяха Посолството на България и БКИ Дом „Витгенщайн”.

Пианистката Елена Герчева. Снимка: © Личен архив
Пианистката Елена Герчева. Снимка: © Личен архив
Пианистката Елена Герчева живее в Австрия от 1992 г, като за този период от време е участвала в голям брой камерни концерти. От 1994 до 2005 г. работи в областния театър на Федерална провинция Долна Австрия като втори диригент, хормайстор, соло-корепетитор. От 1994 г. е и музикален ръководител на оперно студио във Виена. Има редица участия в театрите „Скала” (Theater Scala), „Метропол” (Theaterverein Wiener Metropol), „Глория” (Gloria Theater) във Виена; представя своето изкуство във Виена и цяла Австрия с различни оперни и оперетни програми със солисти на Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper) и на Народната опера (Volksoper Wien).

Елена Герчева е работи активно с БКИ Дом „Витгенщайн”, където е изнася множество концерти с камерна музика. През 2004 г. тя е един от водещите инициатори на спектакъла, посветен на Нели Божкова, в който участваха оперните прими Красимира Стоянова и Надя Кръстева, а през 2010 г. пианистката представи изцяло авторската концертна програма „Любовта”, в която пяха млади оперни изпълнители.

Банкерът д-р Петер Харолд. Снимка: © hyponoe.at
Банкерът д-р Петер Харолд. Снимка: © hyponoe.at
Д-р Петер Харолд е завършил Икономическия университет във Виена (Wirtschaftsuniversität Wien) през 1984 г., откъдето е магистър по социално-икономически науки. През 1986 г. получава и магистърска степен по бизнес-администрация в Webster University в Сейнт Луис, САЩ.

Кариерата на д-р Харолд е свързана основно с банковото дело: сферата на продажбите, капиталовите пазари, ценните книжа, пазарните проучвания и др. От 2004 до 2007 г. д-р Харолд работи в България, където е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на HVB Bank Biochim (20042007); главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Хеброс Банк” (2005-2007); главен оперативен директор и заместник-председател на Управителния съвет на UniCredit Bulbank (20062007).

От 2008 г. работи към HYPO NOE Gruppe Bank AG, Долна Австрия, където заема различни ръководни длъжности. Член е на Борда на директорите на виенския Икономически форум, както и на Търговско-промишлена палата във Виена и в Долна Австрия. Председател е на Надзорния съвет в още няколко дружества.

През 2006 г. банкерът спонсорира концерта на Елица Тодорова и Стоян Янкулов, който се проведе в Българския културен институт в австрийската столица.

През 2012 г. д-р Петер Харолд подкрепи инициативата на посланик Елена Шекерлетова и на Борислав Петранов, директор на БКИ Дом „Витгенщайн”, за учредяване на Награда за най-добър студент по „Българистика” във Виенския университет. Благодарение на неговите усилия в ход е подготовката и на представянето на съвременно българско изобразително изкуство в град Санкт Пьолтен, Долна Австрия.

Н.Пр. посланик Елена Шекерлетова и Борислав Петранов, директор на БКИ Дом „Витгенщайн” пред паметника на светите братя Кирил и Методий във Виена. Снимка: © Haus Wittgenstein
Н.Пр. посланик Елена Шекерлетова и Борислав Петранов, директор на БКИ Дом „Витгенщайн” пред паметника на светите братя Кирил и Методий във Виена. Снимка: © Haus Wittgenstein
Носителката на Наградата за най-добър студент по „Българистика” Жасмин Дегенхарт е австрийка. Завършила е магистратура по „Славистика” в Университета в Залцбург. Работи по докторантурата си в областта на славянското езикознание във Виенския университет, където следва и „Българистика”. Преди време, в продължение на няколко месеца, изучава български език в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. (Бел. ред.: през 2012 г. artnovini.com публикува великолепния текст на Жасмин Дегенхарт „Моето интервю с Васил Левски”).

* * *

В празничния ден, в Българския културен институт на Parkgasse 18, който беше отворен до късна вечер, наши сънародници, живеещи в австрийската столица, положиха цветя и венци пред паметника на светите братя Кирил и Методий (дело на проф. Димитър Бойков), а от 19.30 ч. се състоя и Празничен фолклорен концерт на възпитаници на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. С великолепните си изпълнения учениците изправиха на крака многобройната публика в Театралната зала на института.

С талантливите си изпълнения възпитаниците на НУИ „Панайот Пипков” в Плевен изправиха на крака публиката в Българския културен институт във Виена. Снимка: © Haus Wittgenstein
С талантливите си изпълнения възпитаниците на НУИ „Панайот Пипков” в Плевен изправиха на крака публиката в Българския културен институт във Виена. Снимка: © Haus Wittgenstein
В техния вълнуващ репертоар прозвучаха образци на българската народна музика като „Тонка пипер полива” в изпълнение на Мила Иванова; „Жъни, наваляй невесто” Мария Петкова; „Снощи ми е госке дошло” – Радостина Цанкова; „Снощи си минах мамо” – Лина Мачева; „Драгано, Драганке” Елка Недялкова; като изключителните дуети „Каква се пролет задала” и „Мори додумая два са млади”… и песента на вокален квартет „Елика” „Вечеряй Радо” (обр. Филип Кутев). Присъстващите на концерта още дълго ще помнят и виртуозните инструментални изпълнения на „Бързата”, на „Карабунарска ръченица” (обр. Ст. Чапкънов) и на „Еленино хоро” (бел. ред.: всички останали изпълнения са обработка на Борислав Иванов)

„Беше прекрасен концерт, подобаващ финал на един истински празничен ден!”, сподели пред artnovini.com директорът на БКИ Борислав Петранов и допълни: „За щастие, месецът на българската култура във Виена ще завърши по наистина впечатляващ начин – с авторския моноспекаткъл на Димитър Живков „Живак” (бел. ред.: постановка – Димитър Стефанов; художник Димитър Димитров), който ще се играе на 28 май (вторник) от 19.00 ч. в Театралната зала на Дом „Витгенщайн”. Това е изключителен шанс за публиката ни, тъй като само преди дни Димитър Живков спечели награда „Аскеер” за изгряваща звезда…”

След по-малко от два часа – в 15.00 ч. – в Театралната зала на БКИ ще бъде представена и музакално-артистичната програма „Нашите ученици са нашата гордост” на децата от Българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. св. Кирил и Методий” – Виена, което е организатор на събитието.