Грешката е вярна! „Sex без захар” ще се играе, но на 19 юни в Пловдив

Актрисата Елена Атанасова завладява зрителите с великолепната си игра в „Sex без захар”. Снимка: © Драматичен театър Пловдив
Актрисата Елена Атанасова завладява зрителите с великолепната си игра в „Sex без захар”. Снимка: © Драматичен театър Пловдив
ПЛОВДИВ. „Грешката е вярна!” – както би казал големият италиански драматург Дарио Фо (Dario Fo; 1926). По технически причини, представлението на моноспектакъла „Sex без захар” (Sex ohne Zucker) в Studio 5 в София, за което ви съобщихме вчера, беше отложено (бел.ред.: artnovini.com поднася извиненията си за късно коригираната информация), но добрата новина е, че постановката на режисьорския тандем Борислав Петранов (Borislav Petranov) & Щефан Флеминг (Stefan Fleming) ще се играе на камерната сцена на Драматичен театър Пловдив на 19 юни (сряда). Моноспектакълът, чиято главна роля изпълнява Елена Атанасова, ще бъде посветен на паметта на знаменитата италианска актриса и авторка Франка Раме (Franca Rame: 1928-2013), която напусна този свят на 29 май.

„Sex без захар” е съвместна продукция на Драматичен театър Пловдив и на БКИ Дом „Витгенщайн” – Виена (Haus Wittgenstein), създадена по мотиви от комедийни творби на знаменитото театрално семейство Франка Раме и Дарио Фо. Постановката е сценичен вариант на пиесите „Секс, благодаря! Ах, какви удоволствия” (Sesso? Grazie, tanto per gradire!; 1994) и „Да си дебел е красиво” (Parliamo di donne. Grasso è bello; 1991). Премиерата й се състоя на 22 февруари 2012 г. в Пловдив, а в Австрия, за първи път, беше поставена на 3 ноември м.г.

„Спектакъл се фокусира върху двете най-важни теми на нашето време: сексът и… тлъстините. Цели вестникарски империи са изградени върху тях, обградени сме от сексуални съвети и предложения за диети. Но казват ли ни те истината? Не! В тази искряща комедия ще научите най-накрая абсолютната истина за това и може би след представлението ще напуснете театралната зала променени…, пише в синопсиса на пиесата.

Почитателите на Мелпомена ще могат още веднъж да се насладят на великолепното изпълнение на актрисата Елена Атанасова, която е лауреат на наградата „Аскеер” през 2003 г. Тогава тя беше отличена в категорията „Изгряваща звезда” за ролята си на Бриджит Джоунс в мултимедийния моноспектакъл „Дневникът на Бриджит Джоунс” (Bridget Jones’s Diary) на режисьорката Гергана Димитрова. Актрисата на пловдивския Драматичен театър е носителка и на наградата за най-добра актриса от Международния фестивал на спектаклите за един актьор BGМОТ от 2012.

Сценографията на „Sex без захар” е на Петър Митев, който за част от прекрасния декор използва шедьовъра „Адам и Ева” (Adam und Eva; 1513/1515) на германския ренесансов класик Лукас Кранах Стария (Lucas Cranach der Ältere; 1472-1553).

За постановката си „Sex без захар”, Петранов & Флеминг казват: „Хората, влизайки в залата, ни подаряват едно от най-скъпите си неща – част от своя живот. Затова те трябва само да влязат в театралния салон и ние ще им се отблагодарим за този подарък…”

Режисьорският тандем Петранов & Флеминг работи от 2008 г., като до днес двамата автори са реализирали няколко проекта. През същата година те бяха инициатори на сценично четене (на български и немски език) на колаж от пиеси на австрийския авангарден писател и драматург Петер Хандке (Peter Handke) и на сценично четене (на немски език) на колаж от пиесите „Пансион за кучета”, „Салон за плач” и „Вчерашни целувки” от Юрий Дачев. Съвместно с Института за изследване на творчеството на австрийската авторка и лауреат на Нобелова награда за литература Елфриде Йелинек (Elfriede Jelinek) във Виена, през октомври 2008 г., те проведоха сценично четене (на български и немски език) на нейни пиеси, което премина при изключителен успех. През 2010 г., тандемът представи колаж от пиеси на австрийския автор Феликс Митерер (Felix Mitterer)…

Двамата са режисьори и на спектаклите: „Брехт ревю” (2009) по ранните пиеси на Бертолд Брехт (Bertolt Brecht; 1898-1956) и песни на Курт Вайл (Kurt Julian Weill; 1900-1950); „Черни очи за случайни срещи” (2010) по Любомир Пеевски, който освен във Виена е представен с успех в Братислава и Брюксел; „Един немузикален момент” от Петрана Златева (през 2011 г. пиесата спечели Международния конкурс за съвременна драматургия „Да говорим за граници”, организиран от Министерството на външните работи на Република Австрия)…

Както artnovini.com вече написа, на 13 юни (четвъртък) от 19.00 ч. в Зала № 1 на галерия „Партер” на Дом Витгенщайн”, Щефан Флеминг, който е известен австрийски актьор, ще чете на немски стихове от поетичните книги „Гол гостенин” (Nackter Gast) и „Четворно дърво” (Der vierfältige Baum) на своя сънародник Йозеф Митерман (Josef Mittermann), а на български творбите ще представи Константин Брадваров.