Тенорът Пласидо Доминго се поклони пред Джузепе Верди с… баритонов албум

Оперният ас Пласидо Доминго записа първия си баритонов албум, който посвети на своя любим композитор Джузепе Верди. Снимка: © placidodomingo.com
Оперният ас Пласидо Доминго записа първия си баритонов албум, който посвети на своя любим композитор Джузепе Верди. Снимка: © placidodomingo.com
С годините възможностите на един глас, подобно на смесването на различни цветове, могат да създадат нови изразни форми, казва знаменитият изпълнител.

НЮ ЙОРК / СОФИЯ. В годината, когато светът отбелязва 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди (Giuseppe Verdi; 1813-1901), един изключителен оперен певец – тенорът Пласидо Доминго (Placido Domingo), ще почете гениалния италианския композитор, но този път с 18 великолепни… баритонови арии, които ще представи в най-новия си проект, наречен Verdi. Световната премиера на албума е след седмица – на 19 август, съобщиха издателите от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical.

„..Пласидо Доминго е абсолютно неустоим във втората си кариера на баритон и диригент”, възкликна неотдавна The Telegraph. И наистина британският вестник има право – след повече от половин век активна музикална кариера, един от най-важните композитори за испанският певец остава Джузепе Верди. Доказва го и новият му албум, в който той изпълнява по изключителен начин арии от оперите „Макбет” (Macbeth; 1847), „Риголето” (Rigoletto; 1851), „Бал с маски” (Un ballo in maschera; 1859), „Травиата” (La traviata; 1853), „Симон Боканегра” (Simon Boccanegra; 1857), „Ернани” (Ernani; 1844), „Трубадур” (Il trovatore; 1853), „Дон Карлос” (Don Carlos; 1867) и „Силата на съдбата(La forza del destino; 1862).

В студийния си проект Verdi, Пласидо Доминго не само разкрива неподозирани възможности и нюанси на своя тембър, но се впуска в изследване на характери, непознати за оперния му репертоар до момента, казват от издателската компания. Този албум не само е акт на почит към композитора, но е и подарък за всички почитатели на знаменития испанец, които ще открият неочаквани аспекти на творческата му енергия и креативност. За записите на албума, певецът си партнира с Оркестъра на Валенсия (Orquestra de la Comunitat Valenciana) под диригентството на Пабло Херас-Касадо (Pablo Heras-Casado) и с Хор на Валенсия (Cor de la Generalitat Valenciana), с диригент Францеск Пералес (Francesc Perales)…

* * *

Пласидо Доминго в постановката „Симон Боканегра” на Берлинската държавна опера. Снимка: © „Вирджиния Рекърдс”/Sony Classical
Пласидо Доминго в постановката „Симон Боканегра” на Берлинската държавна опера. Снимка: © „Вирджиния Рекърдс”/Sony Classical
„Верди е извор на изключителна музика и всеки лиричен певец изпитва дълбока благодарност към неговия талант. Така, че за мен 2013-а е много специална, година, в която искам да отдам искрената си признателност и любов към великия композитор – Джузепе Верди.
Пласидо Доминго

* * *

Изпълнителят подчертава, че при записите на албума, целта му е била не само да представи нещо ново, въпреки, че „..Каквото или както да го изпея, винаги в центъра си остава моят глас, който хората познават твърде добре”. Новият репертоар води меломаните в посока, в която Доминго няма нищо против да продължи. Това е като палитрата на художник, в която внезапно откриваш нови цветове. С годините възможностите на един глас, подобно на смесването на различни цветове, могат да създадат нови изразни форми. Процес, който е точно толкова вълнуващ за артиста, колкото и за неговата публика”, споделя оперната звезда.

А от лейбъла допълват, че самият Доминго приема музикалните партии за баритон като огромно предизвикателство, не само заради изискващото се вокално майсторство. Той бил много развълнуван от възможността да се потопи в характера на мрачните герои на италианския класик. „Верди отдава изключително значение на човешката болка, той разработва до най-малкия детайл чувството на омраза, което в най-голяма степен пресъздава в оперите си и по-специално в баритоновите партии. Всеки път, когато изпълнявам някоя от тези роли, аз преживявам емоциите на героя толкова силно, че в този момент живея неговия живот. Страдам пред публиката на сцената, а това не винаги е лесен процес”, казва роденият през 1941 г. мадридчанин.

На съвременната оперна сцена Пласидо Доминго е певецът, който може би е изпълнявал най-много тенорни роли от репертоара на Верди. Записите за албума Verdi му дават възможност да погледне и от друг ъгъл към музиката на гениалния композитор. Но баритоновият репертоар не е напълно непознат за световноизвестния изпълнител и диригент. През последните няколко години, Доминго изпълнява баритоновите партии в пет опери от Верди: „Симон Боканегра”, „Риголето”, „Двамата Фоскари(I due Foscari; 1844), а от тази година неговото име е и в афиша на Метрополитън опера в Ню Йорк където пее Жорж Жермон от „Травиата” и на Ковънт Гардън в Лондон, където изпълнява главната роля на Навуходоносор II (Набукодоносор) в „Набуко” (Nabucco; 1842). До края на 2013 г., маестрото ще участва в още две постановки на композитора: на 6 август, по време на Фестивала в Залцбург (Salzburger Festspiele), той дебютира в ролята на Джакомо от „Жана Д’Арк” (Giovanna d’Arco; 1845) – следващата му изява в тази роля е утре, 13 август, в рамките на същия форум – и на 29 ноември, когато в Берлинската държавна опера (Staatsoper im Schiller Theater), испанецът ще се превъплъти за първи път в своята кариера в Граф ди Луна от „Трубадур” (Il trovatore)

Всичко това идва противно на популярния мит за певеца, че неговата кариера започна именно като баритон, припомнят от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical. Истината е, че в първите години като професионален певец, Пласидо Доминго изпълнява предимно испански сарсуели, в които теноровите арии са в по-нисък диапазон в сравнение с класическия оперен репертоар.

Титулуван през годините като Верди-тенорът” на своето поколение, Доминго е на път да бъде обявен за Верди-певеца”, тъй като само след броени дни ще представи пред света една нова страна на своето вокално майсторство и интерпретаторски умения.

В албума Verdi участват още американското сопрано Ейнджъл Джой Блю (Angel Joy Blue) като Амелия в Симон Боканегра; тенорът Ахиле Мачадо (Aquiles Machado) Габриеле в Симон Боканегра и Карлос в Дон Карлос; баритонът Фернандо Пикерас (Fernando Piqueras) – Паоло в Симон Боканегра; басът Бонифаси Карило (Bonifaci Carrillo) – Пиетро в Симон Боканегра; и басът Джанлука Бурато (Gianluca Buratto) – Фиеско в Симон Боканегра, Фернандо в Трубадур и хирургът от Испанската война в Силата на съдбата.

Както artnovini.com написа, през октомври миналата година, Пласидо Доминго, който е смятан за един от най-великите тенори на всички времена, издаде поп албума Songs. Първата му изява в този стил за последните 20 години включва любими песни и композиции на оперния ас, а за участие в проекта той покани изпълнители като ZAZ, Джош Гробан (Josh Groban), Сюзън Бойл (Susan Boyle), Хари Коник Джуниър (Harry Connick, Jr.), Крис Боти (Chris Botti), Мегън Хилти (Megan Hilty), Катрин Дженкинс (Katherine Jenkins) и Пласидо Доминго Младши (Plácido Domingo Jr.).

Върху обложката на албума си Verdi прочутият испански изпълнител е с емблематичният цилиндър, с който композиторът е изобразяван на най-известните негови портрети. Снимка: © „Вирджиния Рекърдс”/Sony Classical
Върху обложката на албума си Verdi прочутият испански изпълнител е с емблематичният цилиндър, с който композиторът е изобразяван на най-известните негови портрети. Снимка: © „Вирджиния Рекърдс”/Sony Classical
Съдържание на албума Verdi:

1. Macbeth – Perfidi! All’anglo contro me v’unite! … Pietà, rispetto, amore
2. Rigoletto – Pari siamo! … Io la lingua
3. Rigoletto – Cortigiani, vil razza dannata
4. Un ballo in maschera – Alzati; là tuo figlio … Eri tu che macchiavi quell’anima
5. La traviata – Di Provenza il mar, il suol
6. Simon Boccanegra – Abbasso le spade! … Plebe! Patrizi! … Popolo dalla feroce storia!
7. Simon Boccanegra – Ecco la spada
8. Ernani – È questo il loco
9. Ernani – Oh, de’ verd’anni miei
10. Il Trovatore – Tutto è deserto …
11. Il Trovatore – Il balen del suo sorriso
12. l Trovatore – Qual suono! …Oh ciel! … Per me, ora fatale
13. Don Carlo – Son io, mio Carlo
14. Don Carlo – Per me giunto è il dì supremo
15. Don Carlo – Che parli tu di morte?
16. La forza del destino – Morir! Tremenda cosa
17. La forza del destino – Urna fatale del mio destino
18. La forza del destino – E s’altra prova rinvenir potessi?