Тенорът Марио Николов е новият директор на Музикалния театър

Тенорът Марио Николов е един от най-изявените български оперетни  изпълнители. Снимка: © „Арт мюзик център”
Тенорът Марио Николов е един от най-изявените български оперетни изпълнители. Снимка: © „Арт мюзик център”
СОФИЯ. Известният тенор и режисьор Марио Николов е новият директор Държавния музикален и балетен център, след като спечели проведения от Министерство на културата конкурс. Кандидатите за заемане на длъжността бяха десет, а комисия от изтъкнати професионалисти в областта на музикално-сценичните изкуства, експерти и представители на синдикалните организации в областта на културата, ръководена от проф. Георги Костов, избра новия директор на ДМБЦ – Национален музикален театър „Стефан Македонски” и Балет „Арабеск”, съобщиха от институцията.

В последните няколко години конкурсите за този пост бяха белязани от редица скандали, а предшественици на Николов бяха последователно Борис Панкин и Тодор Димитров, чийто договор беше прекратен през пролетта на 2013 г.

Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на музикално-сценичното изкуство у нас. С бляскавите си изяви той очарова публиката на три континента; гастролира често в много от европейските държави, в Япония и Америка. Творческата си кариера започва на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София през 1989 г. и досега изпълнява всички централни тенорови партии. Негови коронни роли в певческата му кариера са на Граф Тасило в „Графиня Марица”, Айзенщайн в „Прилепът”, Княз Едвин в „Царицата на чардаша”, Барийнкай в „Цигански барон”, Парис в „Хубавата Елена”, Принц Раджами в „Баядерка”, Данило от „Веселата вдовица” и много др.

Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училише във Виена и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Завършил е и режисура в НАТФИЗ, като неговият режисьорски профил са музикално-сценичните жанрове. „Прилепът”, „Българи от старо време”, „Царицата на чардаша”, „Бал в Савоя”, „Вражалец”, „Службогонци”, „Обичам жена си”, са само част от впечатляващите постановките на режисьора, които той поставя многократно в музикалните театри в София, Велико Търново, Пазарджик, в оперните театри на Русе, Бургас и др. Изпълнителят е носител на престижното отличие „Кристална лира” за върхови постижения в областта на музикално-сценичното изкуство.