Проф. Румяна Конева ще представи концепцията си за работата на Дом „Витгенщайн”

Българският културен институт Дом „Витгенщайн” във Виена. Снимка: © artnovini.com
Българският културен институт Дом „Витгенщайн” във Виена. Снимка: © artnovini.com
ВИЕНА. В лекцията си „Културен обмен без стена” (Kulturtransfer ohne Mauer) директорката на Българския културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн” (Haus Wittgenstein; 1030 Wien, Parkgasse 18) проф. д-р Румяна Конева ще очертае концепцията за работата на института и средносрочната му програма, съобщи сайтът haus-wittgenstein.at. Събитието ще се състои на 16 януари (четвъртък) 2014 г. от 19.00 ч. в Зала 1 на галерия „Партер”.

Преди встъпителното си слово, новоназначената директорка на БКИ в австрийската столица, ще бъде представена от Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия.

Присъстващите на лекцията ще могат да се насладят на таланта на пианиста Александър Бояджиев, както и на изпълненията на известните оперни певци Ива Йонова (сопрано) и Христофор Йонов (тенор).

Дейността на културния институт през 2014 г. ще бъде посветена на 25-годишнината от падането на Берлинската стена, се казва още в поканата от екипа на Дом „Витгенщайн”.

Проф. Конева беше избрана за директор на БКИ във Виена в края на миналата година, след конкурс, проведен от Министерство на културата. Тя замени на този пост магистъра по „Театрознание” и „Финанси и кредит” Борислав Петранов, който ръководи института от 2002 г. до ноември 2013 г.

Проф. Румяна Конева е родена на 10 октомври 1956 г. в София. През 1980 г. се дипломира като „Магистър по културознание” в Лайпцигския университет (бивша ГДР), сочи справка в сайта на Института за исторически изследвания. От 1982 до 1985 г. е аспирант в Института по история на Българската академия на науките (БАН). През 1985 г. защитава дисертация на тема „Културна политика на българската държава през периода 1912-1918 г.” и получава титлата „кандидат на историческите науки” (PhD). Работила е като проучвател, научен сътрудник и старши научен сътрудник в Института по история към БАН. Професор е от есента на 2013 г.

Настоящата директорка на Дом „Витгенщайн” е специализирала в Мюнхен (1988, 1991, 1997) – в Института за Източна и Югоизточна Европа, а темите, по които работи са „Теоретични проблеми на връзките култура – война”, „Немско-български културни взаимоотношения” и „България в немския периодичен печат”; през 1989 и 2006 г. във Виена; 2002 г. в Букурещ; 2003 в Лайпциг и Белград; през 2004 г. в германския град Гьотинген.

Проф. Конева е участвала в няколко научни проекта, финансирани от международни и български организации: във Фрайбург (2007-2010) тя изследва темите „Иван Шишманов във Фрайбург” и „Българите във Фрайбург” – проект на Славянския семинар при Albert-Ludwigs-Universität Freiburg; в София – „Балканите и Европа – трансформационни, модернизационни и интеграционни процеси (ХVІІІ – ХХІ в.), Европейската интеграция, Паневропейския проект и балканската взаимност в първата половина на ХХ в.”, „България по пътя на модернизма” и т.н. Водила е лекционни курсове във Фрайбургския университет (на немски език), в Югозападния университет в Благоевград, в Нов български университет и във Варненския свободен университет. Автор е а редица студии, статии, монографии, научни доклади, рецензии, доклади за международни конференции и прочее…

Областите на нейните научни интереси са историята на българската култура и културни институции от 1878 до 1918 г.; теорията на културата и институциите; немско-български културни отношения; история на народността; теоретичните аспекти на взаимовръзката между културата и войната…

Първата публична изява на проф. Румяна Конева във Виена беше в предаването „Бригада” на телевизия ОКТО, излъчено на 1 януари т.г. По време на интервюто, за съжаление, водещата Цвета Георгиева се опита на няколко пъти да подведе своята гостенка в студиото с некоректни въпроси, на които, обаче, проф. Конева отговори достойно и с уважение към досегашната работа на екипа на Българския културен институт Дом „Витгенщайн”.

artnovini.com пожелава на проф. Румяна Конева здраве, вдъхновение и много успехи в благородната мисия да популяризира и укрепва позициите на българската култура, наука и изкуство в Австрия!