Враца ще бъде домакин едновременно на два престижни театрални форума

Една от постановките, които ще представи Драматично-куклен театър - Враца е „Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов. Снимка: © theatre.vratza.eu
Една от постановките, които ще представи Драматично-куклен театър – Враца е „Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов. Снимка: © theatre.vratza.eu

ВРАЦА. С постановката „Истина… отвъд полярния кръг” („Заполярная правда”) по пиесата на руския драматург и сценарист Юрий Клавдиев (1974), на 16 май (петък) от 17.30 ч. ще бъдат открити 25-ият Национален фестивал на малките театрални форми и IV-ият Международен фестивал на камерните театри на Нова европейска театрална асоциация (НЕТА), съобщиха организаторите от Драматично-куклен театър – Враца.

За драмата, написана на основата на интервюта с хора, носители на ХИВ, които живеят в Норилск – вторият по големина град в света, разположен отвъд полярния кръг, нейният автор казва: „Това е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-положителни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм учуден.” Режисьор на спектакъла е Георг Жено, сценографи са Ксения Перетрухина и Яков Каждан, а ролите изпълняват Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева и Красимира Кузманова.

Едновременното провеждане на двата фестивала ще превърнат Враца в културната столица на България и на Балканите, казват техните организатори. От 16 до 22 май почитателите на Мелпомена в града ще могат да видят осемнадесет постановки, половина от тях чуждестранни, които ще бъдат поставени на три сцени, заяви Анастас Попдимитров, директор на ДКТ във Враца. „Понякога, през годините (първото издание на форума е през 1977 г.), фестивалът е бил на косъм от това да го няма, но въпреки икономическите проблеми и политическите трусове, той устоя и се превърна в запазена марка. Фестивалът е най-сигурният, най-предвидимият, най-качественият преглед на камерните театри в България”, допълни Попдимитров.

Селекционер на българската програма на НФМТФ14 e Никола Вандов, който сподели: „Стоя зад всеки спектакъл, който съм избрал да бъде показан. Афишът е много достоен и е предназначен за всички вкусове, затова и зрителите ще останат доволни. Аз не обичам, когато съм в театралната зала, да не разбирам какво се случва на сцената. Затова съм избрал и такива – разбираеми заглавия”. След 1995 г. Вандов за втори път е селекционер на най-стария театрален фестивал в България, а в журито е участвал общо девет пъти.

Новост в организацията на форума е, че се връщат обсъжданията на спектаклите. Те ще се провеждат на другия ден след представлението от 11.00 ч. и ще бъдат отворени за зрители и медии. Медиатори на срещите ще бъдат четирима театроведи: Нора Макарова, Веселина Гюлева, Гоце Ристевски и Тодор Кузманов.

Бюджетът на фестивала през 2014 г. е около 90 хил. лв., съобщи Анастас Попдимитров, като 40 от тях – по равно – са осигурени от община Враца и от спечелена програма на Министерство на културата. „Останалите 50 000 лв. са проблем на директора. И друг път е ставало дума, че ръководството на врачанския театър трябва да осигурява финансово фестивала. Ще се справим и този път”, обеща Попдимитров, цитиран от сайта на театъра.

Наградният фонд на културната проява е скромен – 6000 лв. Тази сума ще бъде разпределена между изпълнителите на най-добрите мъжка и женска роля, най-добрият режисьор и най-добрият сценограф. Ще бъде присъден и приз за най-музикален актьор, който традиционно връчва проф. Стефан Драгостинов.

Председател на журито на НФМТФ ще бъде проф. Васил Стефанов, а членове са проф. Кристина Тошева и Стефан Янков.

По време на фестивалните дни ще бъде проведено общо събрание на НЕТА, след което ръководството на асоциацията ще замине за Букурещ. Там, през лятото на 2015 г., в основно ремонтираните за 70 млн. EUR сгради на Националната опера и на Националния театър, ще се проведе следващият фестивал на НЕТА. Очакванията са, че сред поканените за форума ще бъде и Врачанският театър, който е един от малкото в България, членуващи в организацията.

В фестивалната програма са включени постановки като „Народен враг” от Хенрик Ибсен на режисьора Дино Мустафич съвместна продукция на Theatre of an actor от Македония и Oda от Косово; „Човекът, който…” от Матей Вишничек, в която под режисурата на Павлос Даниелос участват гръцките актьори Криса Йоаниду и Янис Вагионас; „Старомодна комедия” от Алексей Арбузов на румънския режисьор Василе Тома и на хореографа Валериу Панаит; „Карай да върви..” по „Кандид или оптимизмът (Candide, ou l’Optimisme; c. 1758) от Волтер (Voltaire; 1694-1778), чийто постановчик е Теди Москов, а в ролите са актьори от Университетския театър на НБУ – София; „Забрадка на слънцето” от Кирил Топалов на ДКТ Враца; „Медея майка ми” на творческия тандем Иван Добчев, Стефан Иванов, Маргарита Младенова и с артисти на Театрална работилница „Сфумато”; „Дневникът на един луд” от Гогол на Драматично-куклен театър „Иван Димов” Хасково, режисьор Лилия Абаджиева; и др.

Пълната програма можете да почетете тук.