Театралният фестивал в Авиньон започна с… актьорска стачка

Сцена от спектакъла „Принцът от Хомбург”, постановка на италианския режисьор Джорджо Корсети, с който трябваше да бъде открит 68-ият театрален фестивал в Авиньон. Снимка: festival-avignon.com
Сцена от спектакъла „Принцът от Хомбург”, постановка на италианския режисьор Джорджо Корсети, с който трябваше да бъде открит 68-ият театрален фестивал в Авиньон. Снимка: festival-avignon.com

АВИНЬOН. Двата спектакъла, с които вчера, 4 юли, трябваше да бъде открит 68-я Международен театрален фестивал (68th Festival d’Avignon) във френския град, бяха отменени заради стачка, съобщи Agence France-Presse, цитирана от lenta.ru. Актьорите, участващи в театралната постановка „Принцът от Хомбург” (The Prince of Homburg) от Хайнрих фон Клейст (Heinrich von Kleist) и в балета „Смъртоносен удар” (Coup fatal), групово отказаха да играят в знак на протест срещу предложението на френското правителство да въведе промени в заплащането на артистите, които работят на временни договори.

Според сайта на телевизия France 24, ако реформата бъде приета, актьорите ще трябва да внасят по-високи суми във фондовете за социално осигуряване и след приключването на контрактите си да чакат по-дълго изплащането на помощите. Бъде ли прието това предложение, за мнозина от театралния бранш, където временната заетост е обичайна практика, ще стане неприложима, твърдят експерти.  

Подобна стачка в Авиньон беше проведена и през 2003 г., когато правителството също реши да прави реформа в системата на заплащане при временна заетост. Тогава, обаче, театралният форум въобще не се състоя, припомнят медиите.

Международният театрален фестивал в Авиньон се провежда от 1947 г. Главната сцена е разположена в двора на бившия Папски дворец (Cour d’honneur of the Popes Palace), а спектаклите се провеждат на открито, без завеси и декори. Форумът винаги е съпътстван и от изключително богата паралелна програма, която включва кинопрожекции, концерти, танцови вечери, изложби, лекции и дискусии.

Ако актьорите прекратят стачката си, почитателите на Мелпомена ще могат да видят „Принцът от Хомбург”, постановка на италианския режисьор Джорджо Корсети (Giorgio Barberio Corsetti), още днес, 5 юли, от 22.00 ч., както и от 6 до 13 юли (без понеделник). Същото важи и за танцовия спектакъл „Смъртоносен удар”, създаден по идея на Серж Какуджи (Serge Kakudji) и Паул Керстенс (Paul Kerstens), който освен днес, ще има представления всеки ден до 8 юли, съобщава сайтът на фестивала.