Катри Липсон представя романа си „Продавачът на сладолед” в София

Писателката Катри Липсон - смятана за едно от лицата на съвременната финландска литература, ще се срещне за първи път с българските читатели. Снимка: © ИК „Персей”
Писателката Катри Липсон – смятана за едно от лицата на съвременната финландска литература, ще се срещне за първи път с българските читатели. Снимка: © ИК „Персей”
Книгата е отличена с Наградата за литература на Европейския съюз за 2013 г.

СОФИЯ. Писателката Катри Липсон (Katri Lipson), смятана за едно от лицата на съвременната финландска литература, пристигна в столицата, за да представи лично българското издание на своя роман „Продавачът на сладолед” (Jäätelökauppias; The Ice-Cream Man; 2012), който беше отличен с Наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature), съобщиха от издателска къща „Персей”.

На 20 май, сряда, от 16.30 до 17.00 ч., в рамките на Пролетния базар на книгата в НДК, авторката ще раздава автографи на щанда на издателите си от „Персей” – № 211, , а след това – от 18.00 ч., в Чешкия културен център (ул. „Г. С. Раковски” №100) – съорганизатор на събитието, ще участва и в официалната българска премиера на романа. Входът и за двете прояви е свободен.

Заглавие: „Продавачът на сладолед”; жанр: роман; автор: Катри Липсон; страници: 256; ISBN 978-619-161-062-4; цена: 10 лв. Снимка: © ИК „Персей”
Заглавие: „Продавачът на сладолед”; жанр: роман; автор: Катри Липсон; страници: 256; ISBN 978-619-161-062-4; цена: 10 лв. Снимка: © ИК „Персей”
Мястото на представянето на книгата съвсем не е избрано случайно, тъй като по-голямата част от действието в „Продавачът на сладолед” се развива в Чехия. Романът разказва за енигматичната съдба на една жена, на нейния син и на нейната внучка, като всичко е пречупено през призмата на историята на ХХ в. и претворено през обектива на тайнствен режисьор, който снима филм със същото заглавие. Нишките на историческите и личните събития се преплитат, потапяйки читателя в действителност, където фикцията се явява главният герой, а развръзката е забулена някъде в ненаписания сценарий, казват издателите.

…Чехословакия, 40-те години на ХХ в. Търсейки спасение, на Естер й се налага да тръгне с непознатия Томаш като негова съпруга, с надеждата да намери безопасно място в провинцията. Тяхната история е заснета от режисьор, който решава да имитира реалния живот, създавайки филм без сценарий, в който актьорите научават историята и своите роли в движение, по време на снимките. Но тези персонажи започват свой собствен живот. В затънтено селище, където всички пътища са отрязани, Томаш и Естер Воржда заживяват заедно с помощта на вдовицата г-жа Немцова… Когато филмът е готов, режисьорът е привикан на разпит от Държавна сигурност за една мистериозна жена, която гледа филма многократно в различни селища…

В края на 60-те години, Ян – синът на Естер, е студент в Прага. Потресен от самозапалването на съименника си Ян Палах, той бяга в Швеция. Там среща предизвикателната Шещин и се оженва за нея, а след още 20 години – дъщеря им Гунила, отива в родния град на баща си в Чехия, за да открие себе си и да разбере, че съдбата на измислените герои става по-истинска от самия живот…

Катри Липсон дебютира през 2008 г. с романа „Космонавт”. Снимка: © Стив Липсон (Steve Lipson)
Катри Липсон дебютира през 2008 г. с романа „Космонавт”. Снимка: © Стив Липсон (Steve Lipson)
„Продавачът на сладолед” впечатлява с богатото въображение на писателката, с действието, което би могло да бъде определено като своеобразен литературен трилър. Това е история, в която случайността не съществува, а повествованието се води в завладяващ диалог с настоящето, допълват от „Персей”, които издават романа с подкрепата на програма „Творческа Европа” (Creative Europe) на Европейския съюз (ЕС). Преводът на книгата е на Росица Цветанова, доктор по скандинавистика, и един от най-талантливите преводачи от скандинавски езици.

Катри Липсон е родена през 1965 г. в Хелзинки. През 1993 г. завършва медицина в Medical School of Uppsala University, но винаги е обичала да пише: приказки, разкази, стихотворения, пиеси… Като лекар, тя е работила в Швеция, Финландия и в Африка, а днес живее във финландския град Вантаа.

Нейният дебютен роман, наречен „Космонавт” (Kosmonautti; Cosmonaut), е номиниран за Наградата „Финландия” (Finlandia Prize, 2008) и печели Наградата за дебют на „Хелсингин Саномат” (Helsingin Sanomat Debut Book). Вторият й роман – „Продавачът на сладолед”, е удостоен с Наградата на ЕС за литература (2013), присъждана на най-талантливите изгряващи автори в Европа.

Пътуването на Катри Липсон до София е осъществено със съдействието на финландската организация FILI – Finnish Literature Exchange.