Ивайло Савов и Живко Мутафчиев за първи път с обща изложба в България

Общ изглед от изложбата на Живко Мутафчиев и на Ивайло Савов в галерия „Боев” в Пазарджик. Снимка: © Личен архив на художниците
Общ изглед от изложбата на Живко Мутафчиев и на Ивайло Савов в галерия „Боев” в Пазарджик. Снимка: © Личен архив на художниците
Известната галерия „Боев” представя около 60 живописни и скулптурни творби на двамата изтъкнати автори.

ПАЗАРДЖИК. В духа на своята концепция (а може би вече и традиция), престижната галерия „Боев” (ул. „Асен Златаров” 26) продължава да представя известни български художници в тандем. Сега ценителите на изобразителното изкуство могат да видят общата изложбата на двама забележителни автори: графикът Живко Мутафчиев (Jivko Mutafchiev), който представя само живописни творби, и скулпторът Ивайло Савов (Ivaylo Savov), който се завръща на българската арт сцена след четиригодишно отсъствие (бел. ред.: последната му изява беше през есента на 2011 г. в Националния археологически музей).

„Това е една наистина дългоочаквана изложба! Чакахме този 14 май – деня на нейното откриване, цели… 22 години”, сподели за artnovini.com големият български скулптор. „С Живко Мутафчиев правим опити да се представим в обща изложба от 1993 г. Водихме преговори с няколко галерии и колкото и да е странно до подобна експозиция така и не се стигна. Интересно е, че в чужбина това се случи: през 1997 г. в Швейцария, където ни представи галерия „7” и в галерия „Вива арт” във Виена през 2013 г. Затова, днес, изложбата в галерия „Боев” в Пазарджик е много специална за нас…”, допълва Ивайло Савов.

Галеристът Огнян Боев представя двамата изтъкнати български автори. Снимка: © Личен архив на художниците
Галеристът Огнян Боев представя двамата изтъкнати български автори. Снимка: © Личен архив на художниците
Живко Мутафчиев продължава да се вълнува от съкровените неща. Живописните платна и пастели, които художникът показва, следват онази едновременно поетична и реалистична линия, която той представя пред публиката през последните две години. Темите – те са неговите любими: градът, жената, портретът (като жанр), музиката (като усещане и мечтание)… Въпреки усещането, че картините му са разбираеми от пръв поглед, от тях струи особена загадъчност и колкото повече ги гледа човек, толкова повече осъзнава, че авторът го е повел из една духовна вселена, чиито кодове не е никак лесно да бъдат разгадани. За да се случи това, най-вероятно, е необходимо дълго време на съзерцание…

Скулпторът Ивайло Савов представя експозиция от 30 бронзови творби, които са своеобразна ретроспекция на вълненията и вдъхновенията, съпътствали творческия му път през последните години. Почитателите на неговото изкуство могат да видят монументалните двуметрови „Пеещи жени”, серията „Клоуни”, пластики като „Любов”, „Влюбени коне”, „Три желания”, както и най-новите колекции, по които авторът работи напоследък: „Черешови дървета” и „Влюбени птици”. „…Продължавам да вярвам, че ако за зрителя Изкуство е пиршество на форми и чувства, за автора, който го създава, то е самозабрава и благодарност към естеството и Бога, казва скулпторът.

А доказателството – това, естествено, са неговите скулптури. Лично за мен, един от своеобразните върхове в експозицията представена в галерия „Боев” е великолепното „Момиче с ябълка” – пластика в естествена големина, която Ивайло Савов направи преди няколко години, но едва сега показва в официална изложба.

За мен „Момиче с ябълка” е специална творба. Когато я видях за първи път в двора на къщата му в Панчарево, дълго не можах да кажа и дума. Все още си спомням вихъра от мисли, чувства, асоциации, долитащи от незнайни кътчета на съзнанието и на… мирозданието… Тази изящна фигура, смятам за своеобразна еманация на неговото творчество: висока естетика, финес, модерност, преклонение пред красотата, благородство, впечатляваща ерудиция, култура и дълбока философска промисъл, безспорно постижение в скулптурната техника – от рисунката през моделирането до отливането… Изкуство в същинския му смисъл – този, който го превръща във Вечност…

„При откриването на изложбата ми беше приятно да поздравя личности като Аврам Фархи, Христо Христосков, Панайот Ляков, Димитър Попов, Петър Стоянов, които официално вече са сред моите колекционери… Изложбата в Пазарджик е без точно определен ден за закриване – ще продължи дотогава, докато прецени галериста г-н Огнян Боев”, завършва Ивайло Савов.


Снимка: © Личен архив
Снимка: © Личен архив
* * *

Още по темата:

Поезия, възвисена във небето синьо…
Анализ на д-р Панайот Ляков

* * *

БИОГРАФИИ:

Градът - една от любимите теми на Живко Мутафчиев. Снимка: © Живко Мутафчиев
Градът – една от любимите теми на Живко Мутафчиев. Снимка: © Живко Мутафчиев
ЖИВКО МУТАФЧИЕВ е роден на 15 февруари 1967 г. в Айтос. През 1986 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1994 г. и специалност „Графика” в Националната художествена академия, в класа на проф. Стоян Стоянов.

Художникът работи в областта на живописта, графиката и екслибриса, като участва в редица изложби в България и чужбина. Работи с галерии от Германия, Франция, Холандия и САЩ, където представя самостоятелни изложби и участва в общи експозиции. От 1993 г. е член на парижката фондация Taylor.

Негови творби са собственост на Националната художествена галерия в София, на Музея за модерно изкуство във Фонтенбло (Франция), на частни колекции в Австрия, Германия, Швейцария, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ, Великобритания, Русия и Испания.

Живее и работи в София.

Изложби

2014 – Smooth Jazz, самостоятелна изложба в Viva Art Gallery, Виена;
2013
– Самостоятелна изложба в галерия ЛИК, София;
        – Самостоятелна изложба в галерия Le Papillon, Варна;
2012
– Самостоятелна изложба в галерия „Филипополис”, Пловдив;
2011 – Самостоятелна изложба в галерия „Боев”, Пазарджик;
          5-та Международна изложба екслибрис, Fu Xian Zhai, Шанхай;
2010 – Самостоятелна изложба в галерия „1908”, София;
        – Осмо Международно Мини-триенале на Chamalieres, Франция;
        – 4-та Международна изложба екслибрис, Fu Xian Zhai, Шанхай;
2009 – Самостоятелна изложба в галерия Le Papillon, Варна;
         – Самостоятелна изложба в галерия „Астри”, София;
2008 – Самостоятелна изложба в Enigma Gallery, Ню Йорк;
2007 – Самостоятелна изложба в Green Cat Gallery, София;
2004 – Международно триенале на графичните изкуства „София” 2004;
         – Самостоятелна изложба в ROM-ART Gallery, Брауншвайг;
         – Изложба 3 Peiner Kunstpfad в ROM ART Gallery, Пайне;
         – Изложба в Sala Барна (Grupo Batik Art), Барселона;
         – Самостоятелна изложба в галерия Kreissparkasse, Нордхаузен;
2003 – изложби в галерия Nord/LB Bank с ART ROM Галерия;
2002 – Изложба 2 Peiner Kunstpfad в ROM ART Gallery, Пайне;
2001 – Международно биенале на графиката – Варна 2001;
2000 – EXSPO 2000 Hanover, ROM-ART Gallery;
1998 – Обща художествена изложба „Рисунки”, Галерия на СБХ на ул. Шипка” 6;
         – Международно триенале на графичните изкуства Sofia ’98;
1996 – Самостоятелна изложба в ROM-ART Gallery, Брауншвайг;
1994 – Самостоятелна изложба в галерия „Норман”, София;
1992
– Самостоятелна изложба в Vielleers Gallery, Амстердам;
1990 – Самостоятелна изложба в Музея за модерно изкуство във Фонтенбло;
1987
– Обща художествена изложба, ул. „Шипка” 6, София.

Награди

2012 – Втора награда на Международна изложба екслибрис
           от Art Gallery ZiAn, Пекин (Китай);
2011 – Голямата награда на 5-та Международна изложба екслибрис
           Fu Xian Zhai, Шанхай (Китай);
2010
– Голямата награда на 4-та Международна изложба екслибрис
           Fu Xian Zhai, Шанхай (Китай);
2006
– Първа награда на Die Kunst Kommunikation – Telecom HTP,
           Sparkasse Hannover.

* * *

Скулптурата „Момиче с ябълка” на Ивайло Савов в естествена среда. Снимка: © artnovini.com
Скулптурата „Момиче с ябълка” на Ивайло Савов в естествена среда. Снимка: © artnovini.com
ИВАЙЛО САВОВ е роден на 20 февруари 1961 г. в Русе. Завършил е специалност „Керамика” в Художественото училище в Троян (1980) и „Скулптура” в Националната художествена академия (1994) в класа на проф. Димитър Бойков. Живее и работи в София.

За първи път авторът показва свои творби през 1990 г. в Националната изложба „Скулптура” на „Шипка” 6, София, и в парижката Galerie Lehalle. Следват изяви в галерия Le Nouveau Mur, Женева; Европейски салон за изкуства Europ ‘Art, Женева (1992); галерия Theatre de Pochede la Grenette, Веве, Швейцария; „Крида арт”, София (1994); Galerie du Lac, Нион, Швейцария; галерия „Досев”, София (1995); Galerie Lotus, Виена; Fallet Gallery, Женева, Швейцария (1996); галерия Campo & Campo, Антверпен, Белгия (1997); Anixis Gallery, Баден, Швейцария (1999) и др. През 2000 г., след конкурс в Женева, той създава монументалната бронзова скулптура „Ликорна” (еднорог), която символизира духовната чистота в западноевропейската митология.

Савов е сред водещите имена в съвременната българска скулптура. От 2004 г. скулпторът работи с престижната аукционна къща Hotel des Ventes в Женева. Той е сред малцината съвременни художници, които имат постоянна експозиция в швейцарската Zabbeni Gallery. В салоните й, които се намират в Женева, Веве и Берн, неговите произведения са изложени заедно с образци на Алберто Джакомети (Alberto Giacometti; 1901-1966), Фернандо Ботеро (Fernando Botero; 1932) и Амадео Модилияни (Amedeo Modigliani; 1884-1920)…

По-важни изложби:

2011 – самостоятелна изложба в Националния археологически институт
с музей към БАН – Централна зала;
2010
четвърта самостоятелна изложба в „Галери дю Лак” – Нион, Швейцария;
2009 – самостоятелна изложба в GreenCat Gallery – Антверпен, Белгия;
         – самостоятелна изложба – Далхайм, Люксембург,
           представен от GreenCat Gallery;
         – самостоятелна изложба в галерия „Франк Кордие” – Лион, Франция;
2006 – самостоятелна изложба в хотел „Хилтън” – София;
2004 – официален артист на швейцарската галерия Zabbeni;
        
– участие в Европейския салон за изкуство MERK’ Art в Лугано,
           представен от галерия Zabbeni. Тогава в салона участват
           над 100 водещи галерии за модерно и съвременно изкуство;
2001 – галерия „Ле мироар де Метр” – Женева, Швейцария;
        
– галерия „Алма” – Германия;
        
– галерия „Франк Мение” – Франция.

Избрани колекции:

Национална художествена галерия – София, България;
Колекция „Жорж Екли” (
Collection Art Dialogue) – Париж, Франция;
Колекция „Джон Галиано”
(Collection John Galliano) – Париж, Франция;
Колекция „Митал” (Collection Mittal) – Мумбай, Индия;
Колекция „Принц Филип” (Collection Prince Phelippe) – Брюксел, Белгия;
Колекция „Пенков” (Collection Penkov) – София, България;
Колекция „Кромуел Арт” (Collection Cromwell Art) – Монреал, Канада.

Ивайло Савов е автор на статуетките за годишните награди „Златно клонче” и „Водно конче”, които сайтът за изкуство и култура artnovini.com връчва всяка година.

През пролетта на 2015 г. скулпторът беше консултант и подкрепи екипа на artnovini.com при реставрирането на  Паметника на седем български офицери, загинали през Първата световна война (1914-1918), който се намира във Виена.