Започва петото издание на АСТ Фестивал за свободен театър

Фрагмент от TheTimeStopper - представление в жанра на физическия театър, изследващо общуването между поколенията и изчезващата връзка между тях. Снимка: © АСТ Фестивал за свободен театър
Фрагмент от TheTimeStopper – представление в жанра на физическия театър, изследващо общуването между поколенията и изчезващата връзка между тях. Снимка: © АСТ Фестивал за свободен театър

СОФИЯ. Тазгодишното, пето поредно издание на АСТ Фестивал за свободен театър, ще бъде проведено от 19 до 22 ноември т.г., съобщиха неговите организатори. В четирите дни на форума ще бъдат представени няколко от най-интересните независими театрални проекти, поставени през изминалата година, като сред тях са „Пепеляшки ООД”, режисирана от Гергана Димитрова, „Установено при огледа” на Неда Соколовска, „Филоктет” – постановка на Весела Василева и Balkan Dance Reality Show, чийто автори и изпълнители са Ива Свещарова, Вили Прагер, Соня Преград и Розе Берман.

В програмата на фестивала са включени още четири съвсем нови заглавия: „Математика на сърцето” на Сдружение „По действителен случай”, „Да купиш история” – драматургия и режисура на Борис Зафиров, „Дзен игра” – концепция и хореография на Живко Желязков и TheTimeStopper – идея и реализация на Стефани Ханджийска. Осемте спектакъла са част от артистичната програма на АСТ Фестивал за свободен театър, чиято тема през тази година е „Пето измерение”.

* * *

Пълната програма – анонси, часове и местата,
където ще бъдат поставени спектаклите,
можете да намерите тук.

* * *

Основната локация на събитието ще бъде новото пространство за съвременен танц и пърформанс – ДНК (в подлеза на Националния дворец на културата), където ще се проведат и всички събития от Паралелната програма.

От първия до последния ден на фестивала, на входа на ДНК, ще бъде разположена интерактивната видео-музикална инсталация „Стена от светлина и сенки”, дело на музиканта и художник Иван Шопов (Balkansky/Cooh) и на дигиталния художник Албена Баева.

Вече традиционният за фестивала модул Open Space, който ще бъде проведен на 20 ноември, петък, от 13.00 до 17.00 ч., сега ще е фокусиран изцяло върху изпълнителските изкуства и ще е ръководен от културния мениджър с богат регионален и международен опит Биляна Тануровска. Темата, която ще събере чуждестранни гости, артисти и културни оператори е „Пето измерение на културните политики”.

Снимка: © АСТ Фестивал за свободен театър
Снимка: © АСТ Фестивал за свободен театър

Open Space е съвременна форма на работна среща и дискусии по групи, в която темите, засягат различни области, предложени и разработени в игрова и диалогична атмосфера от самите участници. Резултатите от подобна обмяна на опит зависят изцяло от професионалните и творчески интереси на хората, които участват в срещата, допълват организаторите на фестивала.

На 20 и 21 ноември, в дневната част на форума, всеки ще има възможност да „изпита” съвсем новите маршрути на аудио-разходките „Срещи с времето” (от 13.00 до 17.00 ч.), които ще преведат слушателите през тайни места в НДК, а също и в заобикалящата го градска среда…

В събота, 21 номеври от 14.30 ч., за първи път у нас ще бъде показан запис от представлението „Борхестриптих”, което поета и драматург Ясен Василев постави в Шанхай през миналата година. Освен че „стъпва” върху три разказа на големия аржентински писател Хорхе Луис Борхес (Jorge Luis Borges; 1899-1986), текстът визира още фрагменти от цялостното му творчество и от живота му.

Интерактивната практика Live Trance Circle21 ноември, 12.00 ч., пък ще въвлече участниците в общуване с едно единственото условие – без думи след започване на музиката…

В последния ден от АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе и работилницата-пърформанс „Игра на Шекспир”, чиято в концепция е заложено участващите да комбинират свободно реплики от пиеси на Уилям Шекспир (William Shakespeare; 1564-1616), като пренареждат и преосмислят сюжета и посланието им…

През тази година, за пръв път на АСТ Фестивал за свободен театър, ще се осъществи дългосрочната експериментална инициатива „Фейсбук критици”. В сътрудничество с Катедра „Театрознание” на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, младите критици ще отразяват програмата на фестивала с текстове, видео и аудио, които ще публикуват във фейсбук и по този начин те ще проверят възможностите на социалните мрежи в ролята им на платформа за театрална критика и журналистика. Проектът е по идея на театралния изследовател Ангелина Георгиева.

По време на официалното откриване на АСТ Фестивал за свободен театър, на 19 ноември от 21.30 ч., в ДНК, ще участват неговите музикални гости – The Bedlam Club, а малко по-късно към тях ще се присъединят и Mr.Smiff/GENDA.

В „Нощта на театрите”, която ще се състои на 21 ноември – отново в ДНК, музикалната програма е поверена на Global Vision Circle dj set by Dancing Angel. Партитата са със свободен вход, напомнят от екипа на форума.

Основен организатор на фестивала е Асоциация за свободен театър (АСТ), която обединява над 60 организации и професионални артисти на свободна практика в сферата на изпълнителските изкуства.

Представленията от програмата ще се играят в ДНК, Derida Dance Center, Център за култура и дебат „Червената къща” и Гьоте институт – София, а билети могат да бъдат закупени на съответните места, където ще бъдат поставени спектаклите.