За четири дни Виена става европейска столица на съвременното изкуство

От 22 до 25 септември т.г. във виенската Marx Halle ще се проведе изложението viennacontemporary - най-големият арт форум за съвременно изкуство в Австрия. Посетителите ще видят експозиции на 112 галерии от цял свят. Снимка: © artnovini.com
От 22 до 25 септември т.г. във виенската Marx Halle ще се проведе изложението viennacontemporary – най-големият арт форум за съвременно изкуство в Австрия. Посетителите ще видят експозиции на 112 галерии от цял свят. Снимка: © artnovini.com
– От 22 до 25 септември в легендарната Marx Halle ще се проведе престижното арт изложение viennacontemporary 2016.

В арт експото представят експозиции 112 галерии от 28 страни от цял свят.

– След като миналата година България беше „страна на фокус”, сега не участва нито една българска галерия.

ВИЕНА. За втори път с името viennacontemporary от 22 до 25 септември най-голямото изложение за съвременно изкуство в Австрия ще събере 112 галерии от 28 държави от цял свят. Броят на художниците, чиито творби ще бъдат представени в легендарната Marx Halle (Karl-Farkas-Gasse 19, 1030 Wien) е над 500, а акцентът на арт експото, по традиция, е поставен върху изкуството на Австрия и на Югоизточна Европа. През 2016 г. във фокус ще е творчеството на артисти от страните на бивша Югославия и на АлбанияFocus: Ex-Yugoslavia and Albania, съобщиха на пресконференция преди откриването на изложението Дмитрий Аксенов (Dmitry Yu. Aksenov) от RDI Group и председател на Борда на viennacontemporary, Кристина Щайнбрехер-Пфанд (Christina Steinbrecher-Pfandt) – арт директор, и Ренгер ван ден Хойвел (Renger van den Heuvel) – управляващ директор на арт форума.

Пресконференцията преди откриването на viennacontemporary 2016. Снимка: © artnovini.com
Пресконференцията преди откриването на viennacontemporary 2016. Снимка: © artnovini.com
И през тази година концепцията на viennacontemporary е изградена върху вече утвърдените формати, но не липсват и нови проекти. Сред водещите раздели са ZONE1 – подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия (Austrian Federal Chancellery), който представя самостоятелни изложби на млади австрийски художници; новият Solo Expanded, чрез който изложението отговаря на желанието на международните галерии тук да бъдат представени самостоятелно и чуждестранни артисти с вече установени позиции в съвременното изкуство. Според идеята на независимия куратор Абасе Мирвали (Abaseh Mirvali) този формат трябва да осъществи диалог между индивидуални проекти на художници от различни страни, а обединяваща тема е развитието на съвременното изкуство в австрийската столица – от зараждането на Сецесиона в самия край на XIX в. до провокативния и радикален Виенски акционизъм, възникнал в средата на 60-те години на миналия век.

Специално място в „желязната” Marx Halle заема дебютният формат Nordic Highlights, който представя няколко избрани галерии от Финландия, Дания и Швеция, и визира сходствата и разликите между националните художествени сцени на Скандинавия.

През 2016 г. във фокус ще бъде изкуството на страните на бивша Югославия и на Албания - Focus: Ex-Yugoslavia and Albania. Снимка: © artnovini.com
През 2016 г. във фокус ще бъде изкуството на страните на бивша Югославия и на Албания – Focus: Ex-Yugoslavia and Albania. Снимка: © artnovini.com
Интересен аспект на европейската история на изкуството предлага разделът Фокус: бивша Югославия и Албания, подкрепен от австрийското Министерство за Европа, интеграцията и външните работи (Austrian Federal Ministry for Europe, Integration and Foreign Affairs). Куратор на формата – един от основните в програмата на viennacontemporary 2016, е известната албанска кураторка и авторка Адела Деметя (Adela Demetja). Проектът изследва влиянието на тоталитарното наследство върху развитието на съвременното изкуство в тази част на Балканите и ролята му при формирането на новия и независим облик на художествения живот.

Сред основните категории е и Established, Young and Reflections, обединяваща експозициите на повече от 70 галерии, а изключително силната съпътстваща програма – Cinema, Keys to Contemporary Art, Collectors Forum, Family, Studio and Gold guided tours, както и VIP-Programmе, в която ще участват изтъкнати арт експерти и ръководители на художествени институции във Виена – ще разкрие нови хоризонти пред почитателите на съвременното изкуство.

С голям интерес се очакват и специалните срещи от панела Talks, в които свои идеи и концепции за съвременното изкуство ще представят известни куратори, художници, медийни експерти, режисьори, финансисти, колекционери и т.н.

През 2015 г., по време на първото издание на viennacontemporary в Marx Halle, страна на фокус беше България. През тази година в престижното изложение не участва нито една българска галерия.

* * *

Работно време на viennacontemporary 2016:

Четвъртък, 22 септември: 11:00 ч. – 19:00 ч.
Петък, 23 септември:
11:00 ч. – 19:00 ч.
Събота, 24 септември:
11:00 ч. – 18:00 ч.
Неделя, 25 септември:
11:00 ч. – 18:00 ч.