Четири от най-ярките звезди на българския театър озаряват „Корабът Нощ”

Постановката на режисьора Стилиян Петров в Театър „Азарян” събира под платната на „Корабът Нощ” четири изключителни български актриси. Снимка: © Явор Веселинов
Постановката на режисьора Стилиян Петров в Театър „Азарян” събира под платната на „Корабът Нощ” четири изключителни български актриси. Снимка: © Явор Веселинов

Актрисите Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова се завръщат в Театър „Азарян” за постановката по текстовете на голямата Маргьорит Дюрас.

СОФИЯ. В спектакъла „Корабът Нощ” режисьорът Стилиян Петров събира отново на сцената на Театър „Азарян” четири от най-ярките звезди на българския театър. На 4 и 11 април, от 19.30 ч., актрисите Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова ще се представят пред почитателите на Мелпомена в постановката по текстове на знаменитата френска писателка Маргьорит Дюрас (Marguerite Duras; 19141996).

Историята на „Корабът Нощ” разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Маргьорит Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝ от близък приятел, а изследователи на творчеството на писателката обаче откриват и автобиографични съвпадения, казват от Театър „Азарян”.

„Корабът Нощ” - поглед отгоре... Снимка: © Венелин Шурелов
„Корабът Нощ” – поглед отгоре… Снимка: © Венелин Шурелов

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичния сън на човека”, разсъждава режисьорът Стилиян Петров.

Кой е този глас? Откъде идва?

Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.

Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш”, допълва постановчикът.

Артистичната директорка на Театър „Азарян” и драматург Яна Борисова казва за спектакъла: „Корабът Нощ” е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ” е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното…”

* * *

„Корабът Нощ”
по текстове на Маргьорит Дюрас

Сценична версия: Яна Борисова, Стилиян Петров
Режисьор: Стилиян Петров
Сценограф: Венелин Шурелов
Превод: Мария Георгиева
, Албена Стамболова
Костюми: Елица Георгиева
Музика и саунд дизайн: Иван Шопов
Помощник-режисьор: Михаил Жекунов
Фотография и рекламна визия: Явор Веселинов