„Опит за летене” с творчеството на Йордан Радичков в най-новия театър на Прага

Фрагмент от спектакъла „Опит за летене” по едноименната пиеса на Йордан Радичков, поставена през ноември 1981 г. от режисьора Петър Г. Стойчев на сцената на Южночешкия театър в Ческе Будейовице. Снимка: jihoceskedivadlo.cz
Фрагмент от спектакъла „Опит за летене” по едноименната пиеса на Йордан Радичков, поставена през ноември 1981 г. от режисьора Петър Г. Стойчев на сцената на Южночешкия театър в Ческе Будейовице. Снимка: jihoceskedivadlo.cz

Организатори на събитието са Българският културен институт и посолството ни в Чехия.

ПРАГА. Тематичната вечер „Опит за летене с творчеството на Радичков”, която ще бъде проведена на 30 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в пражкия театър „На Перщине” (Divadlo Na Perštýně), ще е своеобразната кулминация на дните, посветени на големия български писател и драматург Йордан Радичков (Jordan Radičkov; 1929-2004), съобщават от Българския културен институт (BKI – Praha) в чешката столица, който съвместно с Посолството на Република България са съорганизатори на събитието.

Откриването на фотоизложбата „Йордан Радичков на чешката театрална сцена” продължи с прожекция на документалния филм „Черказки хроники” на режисьора Димитър Петков. Снимка: © Български културен институт - Прага
Откриването на фотоизложбата „Йордан Радичков на чешката театрална сцена” продължи с прожекция на документалния филм „Черказки хроники” на режисьора Димитър Петков. Снимка: © Български културен институт – Прага

На камерната сцена на един от най-новите театри в Прага в герои на знаменития Радичков ще се превъплатят именитите чешки актьори от постановката на „Опит за летене” (Pokus o létání; 1979), която e поставена в „Театър на Длоухе” (Divadle v Dlouhé) – Ивана Локайова (Ivana Lokajová) и Ян Вондрачек (Jan Vondráček), на неповторимия словашки Лазар от „Лазарица”Мариян Лабуда (Marián Labuda). Специален гост на вечерта ще бъде проф. Ян Буриян (Prof. Jan Burian), директор на Народния театър (Národní divadlo) в Прага, поставил за първи път „Опит за летене” в Чехия.

По повод „Опит за летене с творчеството на Радичков” пък от България ще пристигнат актьорите Марта Вачкова и Владимир Пенев, за да изпълнят откъси от прозата на големия писател, както и Розалия Радичкова, драматург в Народния театър „Иван Вазов”. Водещ на вечерта ще бъде абсолвентът от Театралния факултет на Музикалната Академия (DAMU) в Прага режисьор и драматург Николай Пенев.

Входът е свободен до запълване на местата, уточняват от Българския културен институт.

Снимка: © Български културен институт - Прага
Снимка: © Български културен институт – Прага

* * *

„Човек е дълго изречение,
написано с много любов и вдъхновение,
ала пълно с правописни грешки.”

Йордан Радичков

* * *

Началото на дните на Йордан Радичков в Прага беше поставено през миналата седмица – на 24 октомври. В деня, в който писателят щеше да навърши 88 години, в Българския културен институт, в присъствието на Н.Пр. Лъчезар Петков – посланик на Република България в Чешката република, беше открита изложбата „Йордан Радичков на чешката театрална сцена” (продължава до 24 ноември т.г.). Партньор на събитието е Славянската библиотека към Народната библиотека в Прага (Slovanskou knihovnou Národní knihovny v Praze), от чийто фонд са материалите, включени в експозицията. Д-р Ивана Сръбкова (Ivana Srbková), автор на архивната изложба, която продължава до 24 ноември, запозна аудиторията с най-характерното, включено в нея: Йордан Радичков беше изключително популярен и като прозаик, и като драматург, в Чехия през 70-те и 80-те години на миналия век. Наред с някои от многобройните му преведени на чешки език от Хана Райнерова (Hana Reinerová) белетристични творби, експозицията, която представяме в Българския културен институт, хронологично ни връща към шест драматургични постановки по Радичков, поставени на сцената в Прага, Пилзен, Бърно, Либерец, Ческе Будейовице и Оломоуц. От черно-белите фотоси ни гледат лицата на много известни и обичани чешки актьори като Ладислав Пешек (Ladislav Pešek), Франтишек Филиповски (František Filipovský), Бохуш Захорски (Bohuš Záhorský), Иржи Совак (Jiří Sovák), които участват в постановките „Януари” (1975), „Суматоха” (1967), „Опит за летене” (1979), „Кошници” (1982), „Ние, врабчетата” (1968) и „Лазарица” (1979). Фотографиите са допълнени от архивни текстове от вестници и списания, анотиращи и анализиращи въпросните постановки”.

Някои от преводите на Радичковите творби на чешки. Снимка: © Български културен институт - Прага
Някои от преводите на Радичковите творби на чешки. Снимка: © Български културен институт – Прага

Радичков се харесваше на чешката театрална публика, защото изпъстряше своите пиеси със запомнящи се, колоритни, любопитни и трогателни персонажи на обикновени хора от българската провинция, които попадаха в абсурдни, трагикомични и необикновени ситуации. Постановките му се приемаха изключително добре както от критиката, така и от зрителите. Той бе писател, който до края си не изневери на своя усет да улавя пулса на времето и на неговите съвременници”, добави д-р Дана Хронкова (Dana Hronková), доайен сред изследователите на българската литература в Чехия.

Вечерта беше допълнена с прожекция на документалния филм „Черказки хроники” (1999) на режисьора Димитър Петков, илюстриращ размислите на Йордан Радичков за родния край, детството, лова, природата, срещите му с по своему мъдри обикновени хора – все неща, от които писателят черпи вдъхновение за своите литературни текстове.

Произведенията на Йордан Радичков са преведени на повече от 37 езика и са издадени в над 50 страни в цял свят, а негови пиеси са поставяни в Австрия, бивша Югославия, Германия, Гърция, Швейцария, Дания, Полша, Русия, Унгария, Финландия, Чехия, САЩ, Румъния и др.