Успешен „Опит за летене” с творчеството на Йордан Радичков в Прага

Популярната чешка актриса Ивана Локайова изпълнява откъс от пиесата „Опит за летене” от Йордан Радичков в театър „На Перщине”. Снимка: © absenth.eu
Популярната чешка актриса Ивана Локайова изпълнява откъс от пиесата „Опит за летене” от Йордан Радичков в театър „На Перщине”. Снимка: © absenth.eu

Тематичната вечер, посветена на големия български автор, събра водещи имена от чешката театрална сцена.

ПРАГА. Най-новият пражки театър „На Перщине” (Divadlo Na Perštýně) беше домакин на неповторимо събитие, посветено на личността и творчеството на големия български писател, драматург и общественик Йордан Радичков (Jordan Radičkov; 1929-2004). Организатори на двуезичната тематична вечер „Опит за летене с творчеството на Радичков”, която се състоя на 30 октомври (понеделник) бяха Посолството на Република България и Българският културен институт (BKI – Praha) в Прага.

Директорът на Народния театър в Прага проф. Ян Буриян е режисьора, който поставя за първи път „Опит за летене” в Чехия. Снимка: © absenth.eu
Директорът на Народния театър в Прага проф. Ян Буриян е режисьора, който поставя за първи път „Опит за летене” в Чехия. Снимка: © absenth.eu

Честта да открие театрално-литературната вечер беше за д-р Ивана Сръбкова – специалист от Славянската библиотека към Народната библиотека в Прага, в чийто фонд се съхраняват не само всички преведени белетристични, драматургични и публицистични издания на Радичков, но и ценен архив от фотоси и публикации, илюстриращи неговата популярност в Чехия.

Основните действащи лица на голямата театрална сцена, приканвани от режисьорката Боряна Пунчева-Петкова, ту пренасяха аудиторията назад в годините със спомените си за бележития български писател, ту оставяха у зрителите усещането, че неговото творчество е все така актуално и днес. Сред тях бяха проф. Ян Буриян (Prof. Jan Burian), директор на Народния театър в Прага (Národní divadlo), и известният кино и театрален актьор Мариян Лабуда (Marián Labuda).

„Да се поставя пиеса на Йордан Радичков в годините преди промените в Чехословакия беше както голямо предизвикателство, така и истинска находка, що се отнася до темите и проблемите, върху които той фокусира вниманието, и начина, по който ги представя. В средата на 80-те години, като млад режисьор, пристъпих с огромно желание към пиесата „Опит за летене”, която се игра при огромен успех в театър „Олдржих Стибор” в Оломоуц. Сред морето от постановки текстът на Радичков се отличаваше със своята поетика, оптимизъм и познание за вътрешната сила на обикновения човек. Именно тази тематична линия отговаряше на моята представа за театър”, припомни Ян Буриян.

Известният чешки актьор Мариян Лабуда - емблематичният Лазар от „Лазарица”, с българската режисьорка Боряна Пунчева-Петкова, водеща на тематична вечер „Опит за летене с творчеството на Радичков”. Снимка: © absenth.eu
Известният чешки актьор Мариян Лабуда – емблематичният Лазар от „Лазарица”, с българската режисьорка Боряна Пунчева-Петкова, водеща на тематична вечер „Опит за летене с творчеството на Радичков”. Снимка: © absenth.eu

Именно пиесата „Опит за летене” (Pokus o létání; 1979) беше в основата при появата на сцената на актьорите Ивана Локайова (Ivana Lokajová) и Ян Вондрачек (Jan Vondráček). През 2007 г. те са сред главните действащи лица в едноименната постановка на пражкия театър „В Длоухе” (Divadle v Dlouhé), която известният чешки режисьор Ян Борна (Jan Borna; 19602017) интерпретира по особено вълнуващ за публиката начин. Акцентирайки точно върху този факт, десет години по-късно двамата актьори отново се превъплатиха в ролите на Даскал Киро и Аврамовица и изпълниха откъс от пиесата.

От своя страна, голямото име на чешкото и словашкото кино и театър Мариян Лабуда се върна далеч назад във времето, за да проследи хронологично своята връзка както с България, така и респективно с творчеството на Йордан Радичков. Неговото превъплъщение в ролята на Лазар от „Лазарица” (1979) е емблематично за кариерата му.

Актьорите Марта Вачкова и Владимир Пенев припомниха на публиката фрагменти от творби на Радичков. Снимка: © absenth.eu
Актьорите Марта Вачкова и Владимир Пенев припомниха на публиката фрагменти от творби на Радичков. Снимка: © absenth.eu

„Признавам си, че нямам особен афинитет към моноспектаклите и рядко някой от тях ми прави впечатление, защото не споделям мнението, че човек трябва да живее и прави всичко сам. Но преди повече от тридесет години „Лазарица” на Йордан Радичков ме покори с онова усещане, че пиесата е наситена не с един, а с много и различни образи. Тази наглед проста история бе толкова пълнокръвна, жива, многопластова, че монологът на Лазар към неговото куче звучеше като многолюден хор от персонажи. Съжалявам, че днес тази пиеса не се поставя, защото тя продължава да звучи актуално и не се съмнявам в нейния успех”, сподели Мариян Лабуда.

Аплаузи за творчеството на големия Йордан Радичков. Снимка: © absenth.eu
Аплаузи за творчеството на големия Йордан Радичков. Снимка: © absenth.eu

Наред с разказите и превъплъщенията на чешките театрали, публиката в театър „На Перщине” имаше възможността да се докосне до творчеството на Радичков и с изпълненията на известните български актьори Марта Вачкова и Владимир Пенев. Двамата припомниха пред аудиторията откъси от незабравимите „Спомени за коне” (1980), „Птича перушина” от „Ние, врабчетата” (1968), „За лъвовете” от „Домашни тетрадки” (част от сборника „Педя земя”; 1980), „За простотията” от „Нова библия” („Свирепо настроение”; 1965). Техните изпълнения бяха допълнени с откъси от филма за Йордан Радичков „Черказки хроники” (1999) на режисьора Димитър Петков.

В края на тази вълнуваща вечер от пражката сцена Розалия Радичкова, драматург в Народния театър в София, се обърна с благодарност към всички организатори, участници, гости и многобройни зрители, допринесли за неповторимата атмосфера. Дъщерята на големия писател изрази надежда, че словото на Радичков ще продължи да се приема все така добре и с успех от чешките читатели и почитатели на театралното изкуство.