Художникът Никола Русев представя своите „Нови търсения” в БКИ – Прага

Художникът Никола Русев (вляво) представя творбата си „Дон Кихот” - от колекцията „картини с превъртане”, в галерията на Българския културен институт в Прага. Снимка: © БКИ - Прага
Художникът Никола Русев (вляво) представя творбата си „Дон Кихот” – от колекцията „картини с превъртане”, в галерията на Българския културен институт в Прага. Снимка: © БКИ – Прага
„Чрез творчеството си се стремя да сближавам хората, да ги одухотворявам и да ги правя по-добри”, казва живописецът.

ПРАГА. В навечерието на коледните празници в галерията на Българския културен институт в Прага (Bulharský kulturní institut, Klimentská 6) беше открита изложбата „Нови търсения” (Nová hledání) на художника Никола Русев. Експозицията представя различни етапи от творчеството на артиста, но основният акцент е поставен върху новите композиционни решения в неговите картини.

Един великолепен портрет на „Момиче с шапка”. Снимка: БКИ - Прага. Художник: © Никола Русев
Един великолепен портрет на „Момиче с шапка”. Снимка: БКИ – Прага. Художник: © Никола Русев
„Изкуството носи онзи баланс в човешките отношения, необходим за тяхното хармонично развитие. Смятам, че то съчетава всичките десет Божи заповеди и чрез творчеството си се стремя да сближавам хората, да ги одухотворявам и да ги правя по-добри”, сподели при откриването на изложбата си Никола Русев.

В Прага живописецът показва няколко цикъла от картини, в които интерпретира всички онези теми, които го вълнуват и вдъхновяват: неповторимата атмосфера на възрожденските български къщи, девствената красота на природата, въздействащата пленителност на голото женско тяло, анекдотът като част от всекидневието ни…

Сред новите търсения на Никола Русев се открояват произведения, изпълнени в смелото композиционно решение, наречено от него най-общо „картина с превъртане”. В този случай творбата е построена по такъв начин, че както и да бъде поставена, тя стои убедително не само в структурно и в сюжетно отношение, но и като хармония. С такава композиция са картините „Дон Кихот”, „Велосипедистка”, „Музика и любов”, Момиче с котки”, „Художникът и моделът I”.

Интерпретации по темата „Музика и любов”. Снимка: БКИ – Прага. Художник: © Никола Русев
Интерпретации по темата „Музика и любов”. Снимка: БКИ – Прага. Художник: © Никола Русев
„За да бъде цялостно възприета от зрителя, и то за кратко време, всяка една от този тип творби, е необходимо да бъде поставена върху специален механизъм, който да я превърта автоматично, приблизително на всеки две минути. В днешното време на технологичен напредък вярвам, че е възможно това да бъде постигнато. Всичко е въпрос на желание и, разбира се, на финанси”, допълва художникът.

Никола Русев е роден в Плевен. Завършва Националната художествена академия през 1967 г. Работи предимно живопис с маслени бои, акварел и в областта на рисунката. Има редица самостоятелни изложби и участия в общи експозиции в България и чужбина. Негови творби са притежание на частни колекционери и галерии в Европа, Северна Америка, Азия.

„Автопортрет”. Снимка: БКИ - Прага. Художник: © Никола Русев
„Автопортрет”. Снимка: БКИ – Прага. Художник: © Никола Русев
„Изкуството на Никола Русев е многолико, вълнуват го теми, съвместяващи различни образи и настроения”, казва за него изкуствоведката д-р Боряна Вълчанова. – В настоящата изложба преобладават живописните платна, в частност натюрморти, пейзажи, фигурални композиции. Успоредно с „ортодоксалните” структурни изграждания, авторът разработва уникално композиционно живописно решение, което нарича „картини за превъртане”. Картината за превъртане е съставена така, че независимо от нейното позициониране, тя винаги стои убедително. В лайтмотив се превръща този композиционен елемент, който е най-подвластен на земното притегляне, но при т.нар. превъртане центърът на композицията е изместен, без да се нарушава хармонията на картината. Въздействието на голото тяло в картините на Никола Русев трудно може да се опише еднозначно. От една страна то впечатлява с красота и съвършенство. От друга – поражда напрежение, влизайки в конфликт с енергията на контрастния фон. Неочакваният краен резултат е единен хармоничен образ, който говори с езика на непреходното. Разположението на тялото в композицията, излъчващо лекота и грация, и геометричните фигури като фон приковават вниманието, провокирайки емоции, въпреки традиционните представи за красота, естетика, сюжет.

„Момиче в клони”. Снимка: БКИ - Прага. Художник: © Никола Русев
„Момиче в клони”. Снимка: БКИ – Прага. Художник: © Никола Русев
С усет за пропорциите и мащаб Никола Русев изгражда и своите пейзажи, насищайки ги с топли и пъстри цветове и с неповторимата атмосфера на българската къща, на българската традиция и духовност. Сред тях прозират спомени от миналото в съчетание с модерно мислене, внушаващи красота и хармония в образците на българските пейзажи.

Каквато и тема да вълнува авторът – резултатът говори за независим дух и творческо виждане, за устрем и сдържаност, поетичност и изтънченост, които идват от натрупания опит. Смятам, че една от отличителните характеристики на неговото творчество е лекотата, с която успява да ни пренесе в един друг свят, провокиращ с различни настроения и състояния. Със своя пример авторът доказва, че за творческата личност не е важна младостта или физическото състояние, а съхранената вътрешна енергия, която дава сила за реализирането на нови идеи.”

Впечатляващата и нетрадиционна изложба „Нови търсения” на Никола Русев ще бъде експонирана в галерията на Българския културен институт в Прага до 5 януари 2018 г.