Изложба с фотографии от Царския некропол на Севтополис впечатли Прага

Българският посланик в Чешката република Н.Пр. Лъчезар Петков и Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага, откриха изложбата „Царският некропол на тракийския град Севтополис”. Снимка: © БКИ - Прага
Българският посланик в Чешката република Н.Пр. Лъчезар Петков и Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага, откриха изложбата „Царският некропол на тракийския град Севтополис”. Снимка: © БКИ – Прага

Експозицията, която показва Българския културен институт, ще продължи до 2 февруари т.г.

ПРАГА. В началото на Европейската година на културно наследство (European Year of Cultural Heritage 2018) и на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, на 11 януари (четвъртък), Посолството на Република България и Българският културен институт (Bulharský kulturní institut) в чешката столица представиха изложбата „Царският некропол на тракийския град Севтополис” (Královské pohřebiště thráckého města Seuthopolis). Експозицията, дело на фотографите Иво Хаджимишев, инж. Стефан Папукчиев, Иво Косев и Стефан Димов, привлече вниманието и интереса на многобройна и високопоставена публика.

Вернисажът... Снимка: © БКИ - Прага
Вернисажът… Снимка: © БКИ – Прага

В галерията на института на ул. „Климентска” 6 (Klimentská 6) дипломати, директори на културни институти, представители на различни обществени институции, на академичните среди, културата и изкуството в чешката столица се докоснаха до мистиката, очарованието и величието на Долината на тракийските владетели. Гостите бяха приветствани от българския посланик в Чешката република Н.Пр. Лъчезар Петков и Галина Тодорова, директор на Българския културен институт.

В изложбата са включени фотографии от девет гробници от некропола на Севтополис – столица на одриския владетел Севт III (Σεύθης), управлявал от 330 пр.н.е. до 300 пр.н.е., са сред най-добре съхранените образци на тракийската некрополна архитектура впечатляващи съоръжения, съчетали в себе си както натрупани от векове строителни умения, така и модерни за времето си елементи и технологии. Те дават най-ясна представа за многообразието в архитектурно и художествено отношение на тракийските паметници, свързани с погребалните вярвания.

Изложбата представя фотографии на девет обекта от Царския некропол на Севтополис - столицата на одриския владетел Севт III. Снимка: © БКИ - Прага
Изложбата представя фотографии на девет обекта от Царския некропол на Севтополис – столицата на одриския владетел Севт III. Снимка: © БКИ – Прага

Заедно с архитектурните експонати, изложбата фокусира вниманието и върху културата на траките, като илюстративно представя единствени по рода си в световен мащаб артефакти, сред които се откроява, изработената от 24-каратово злато (с тегло 690 г), релефна маска на одриския цар Терес I (Τήρης I; ок. 540 пр.н.е. – ок.448 пр.н.е.), открита през 2004 г. от екипа на изтъкнатия български археолог ст.н.с. д-р Георги Китов (1943-2008).

Наследството на траките, тяхната архитектура и култура са слабо познати на днешната чешка публика. Ето защо интересът към изложбата беше изключителен както от страна на специалисти и археолози от Народния музей в Прага, така и сред представители на други сфери от обществения живот в Чехия. Със своето изключително богатство и разнообразие на паметници, Севтополис провокира желанието на екип на Чешката национална телевизия (Česká televize) да заснеме 2018 г. филм за Долината на тракийските владетели.

Впечатляващата изложба „Царският некропол на тракийския град Севтополис”, която се осъществява от Министерството на културата на Република България със съдействието на община Казанлък и Националната комисия на ЮНЕСКО, ще бъде експонирана в галерията на Българския културен институт в Прага до 2 февруари т.г.

Снимка: © БКИ - Прага
Снимка: © БКИ – Прага

* * *

Европейското културно наследство

обхваща ресурси от миналото под най-различни форми и в най-различни аспекти. Те включват паметници, обекти, традиции, предавани познания и изражения на човешкото творчество, както и колекции, съхранявани и управлявани от музеи, библиотеки и архиви.

Целта на тази инициатива е да се повиши осведомеността относно европейската история и ценности и да се засили усещането за европейска идентичност. В същото време тази инициатива привлича вниманието към възможностите, предлагани от културното ни наследство, но и към предизвикателствата, пред които то е изправено, като например последиците от прехода към цифровите технологии, влиянието на заобикалящата среда и физическите въздействия върху обектите на културното наследство, както и незаконния трафик на паметници на културата.

Основните цели на Европейската година са:

– да се насърчават културното многообразие, междукултурния диалог и социалното сближаване;

– да се изтъкне икономическият принос на културното наследство за секторите на културата и творчеството, включително малките и средните предприятия, както и за местното и регионалното развитие;

– да се подчертае ролята на културното наследство във външните отношения на ЕС, включително предотвратяването на конфликти, помирението след конфликти и възстановяването на разрушеното културно наследство.

За Европейската година на културното наследство е предназначен финансов пакет в размер на 8 млн. EUR.

Източник: consilium.europa.eu